НОВА ИНВЕСТИЦИЈА – СЕНЗОРНА СОБА

НОВА ИНВЕСТИЦИЈА – СЕНЗОРНА СОБА

У служби за заштиту деце и омладине   Дома здравља „Др Драга Љочић“,  данас је свечано отворена сензорна соба ,намењена деци са аутизмом и деци са било каквим хипо и хиперсензитивним проблемима, поремећајима пажње, глувој и слабовидој деци. Сензорна соба се налази у оквиру саветовалишта , на првом спрату службе.

Ову инвестицију и набавку најсавременије опреме,  помогао је Град Шабац издвајањем из средстава будџета у износу од 1,8 милиона динара, саопштио је Градоначелник др Александар Пајић.

Директорка др Јасмина Станковић је саопштила да ће наши пацијенти предшколског узраста на овај начин усавршавати своје вештине док деца школског узраста своје терапије настављају у  основној школи „Свети Сава“ у Шапцу. Нека деца имају велике проблеме са чулима  и са доживљајем чула.  У зависности од тога  да ли су хипо, хипер или мешовита,  одређuје се терапија која је индивидуална за свако дете. У сам рад са децом, поред изабраних лекара, укључен је и логопед, дефектолог,  дечији неуропсихијатар, психолог и  читав тим запослених у развојном саветовалишту.  У зависности од проблема, процењује се колико ће трајати и сам рад са децом. Ово је најсавременија опрема и неизмeрно смо захвали руководству града Шапца на помоћи у реализацији ове инвестиције и схватању важности рада са децом која имају поремећаје у развоју.

Јована Јовановић, логопед у служби за заштиту деце и омладине ,  говорила је о организацији рада и концепцији самог рада сензорне собе .  Рад је планиран у две смене, поподневној и преподневној  и то са  децом  узраста од друге до четврте године,  код којих се постижу највећи резултати, као и са децом до поласка у први разред  (шест година).   Неопходно је да се са децом ради минимално два пута недељно уз третман логопеда и дефектолога.