Нови санитет Хитној помоћи

Нови санитет Хитној помоћи

Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, данас је добио нови санитет који ће користити Служба хитне медицинске помоћи. Возило марке „рено трафик“ донација је Града Шапца, а средства у износу од 4,5 милиона динара опредељена су из градског буџета. Директорки шабачког Дома здравља др Јасмини Станковић, кључеве новог санитета уручили су градоначелник др Александар Пајић и Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

-У име запослених и у своје лично име захваљујем се Градској управи града Шапца која нам је из буџета града определила средства за набавку новог санитетског возила за Службу хитне медицинске помоћи нашег Дома здравља. Санитетско возило марке „рено трафик“ је опремљено лежајем, кардиолошком столицом и боцом са кисеоником. Кардиолошка столица ће служити за транспорт пацијената са акутним инфарктом миокарда, едемом плућа, с обзиром на то да њима не одговара лежећи положај, него седећи. Боца са кисеоником је неопходна за пацијенте са хроничном опструктивном болешћу плућа, који имају респираторну инсуфицијенцију, где је неопходна терапија кисеоником. Ово возило ће такође служити за транспорт ковид позитивних пацијената који имају ниску сатурацију кисеоника. Ово санитетско возило ће бити од изузетне важности за Службу хитне помоћи за збрињавање витално угрожених пацијената било да су погоршаног здравственог стања изазваног болешћу или неком траумом, а најчешће су у питању саобраћајне трауме. Поред стручног и оспособљеног кадра, за Службу хитне помоћи, веома је важно да поседују добро и квалитетно возило како би што пре стигли до најугроженијих пацијената, где је важно реакционо време (време од позива хитној помоћи до стизања до пацијента). Поред свеобухватне здравствене заштите, ми на овај начин постижемо доступност у пружању здравствених услуга – објаснила је др Јасмина Станковић.

Како је истакао градоначелник др Александар Пајић, улагања у здравство за градско руководство је приоритет.

– Квалитетна санитетска возила представљају мини болнице и због тога нам је најважније да сви наши грађани и медицинско особље буду безбедни, да имају квалитетне здравствене услове, посебно ако узмемо у обзир да је ова Служба у доба пандемије имала велики број интервенција – рекао је др Александар Пајић.

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић подсетио је да је град буџетом за 2022. годину за Дом здравља „Др Драга Љочић“ определио укупно 55 милиона динара, од чега је 45 милиона за плате запослених, док је десет милиона намењено за опрему.

– Пружање најквалитетније услуге нашим суграђанима, али и запошљавање медицинских радника у циљу што ефикаснијег рада ове установе кључни су за унапређење здравственог система нашег града и зато ћемо и у наредном периоду наставити са улагањем у исти – рекао је Немања Пајић.

Иначе, током протекле године, наша установа од града је такође добила вредне донације међу којима су и два санитетска возила.