О даљем унапређењу програма за рано откривање рака дојке

О даљем унапређењу програма за рано откривање рака дојке

Дом здравља “Др Драга Љочић“ данас су посетили представници Пројекта Националног програма за за рано откривање рака дојке Соња Скареп и Мицхико Фујимото, а у вези са наставком сарадње на унапређењу организованог скрининга на рак дојке. Састанку у нашој установи претходио је заједнички, са руководством Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, којем су, у име наше установе присуствовали др Јасмина Станковић, диркеторка и гинеколог др Бранко Мишић, а у име Опште болнице др Слободан Поповић, директор, радиолог др Мирјаном Чворић, рентген техничар Александар Ивановић, онколог др Оливера Ђокић и др Оливера Стојановић из Завода за јавно здравље.

На састанку се говорило о мамографским прегледима у оквиру скрининга на карцином дојке који се заказују у Дому здравља у Служби за здравствену заштиту жена , а одрађују у Радиолошкој служби ОБ Шабац. Закључено је да је успостављена добра сарадња, а да треба побољшати одзив жена на скрининг. Тим поводом представнице Пројекта Националног програма за за рано откривање рака дојке су у нашој установи разговарале са замеником директора др Мирославом Миљешићем, др Слађаном Каурин Милетић, помоћником директора за мед. послове и вмс Мирјаном Дивљаковић.
Изнети су предлози да досадашњи начин позивања позивним писмомза организовани скрининг треба побољшати и телефонским позивом. Наша установа има велики број позивања, али је одзив жена мањи.Закључено је да се у телефонском разговору женама може боље објаснити значај одазивања на скрининг и смањити морбидитет и морталитет од рака дојке као и да треба померити границу за позивање испод 50 година живота. Досадашњи начин је подразумевао жене доби од 50- 69 год.
У оквиру Акционог плана за спровођење Скрининга на рак дојке на подручју града Шапца уврстиће се ова измена у процедуру за позивање закључено је на данашњем састанку.