Опрез током топлотног таласа

Опрез током топлотног таласа

Због неповољних временских услова и изразито високих спољних температура, Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Драга Љочић“ у Шапцу бележи значајан број интервенција, како у амбуланти, тако и на терену. Општа слабост, несвестица, али и повећана раздражљивост, односно нервоза, најчешћи су разлози због којих Шапчани траже хитну помоћ лекара.

Начелница Службе хитне медицинске помоћи др Славица Дугоњић истиче да су позиви најчешћи у преподневним сатима и то због пензионера који, током одласка до продавнице или приликом чекања у реду како би завршили обавезе, осете слабост коју је врућина допринела. Често приликом падова задобију и повреде, чак и преломе. Због овога, саветује се да се по великим врућинама не излази напоље.

Поред грађана старије животне доби, високе спољне температуре негативно утичу и на младе, код којих је повећана нервоза, тако да је у протеклом периоду хитна помоћ шабачког Дома здравља, у више наврата збрињавала суграђане повређене у тучама. Хронични болесници, мала деца и труднице, посебно би требало да се припазе током врелог таласа. У складу са тим, требало би избегавати боравак на отвореном у периоду од 10 до 17 сати.

Уколико је излазак у најтоплијем делу дана неизбежан, саветујемо да уз себе увек имате флашицу са водом. Пожељно је да заштитите главу шеширима широког обода, а кожу гардеробом израђеном од природних материјала. Хронични болесници треба да се строго придржавају прописане терапије. Што се исхране тиче, потребно ју је прилагодити, те избегавати калоричне оброке и јести више свежег воћа и поврћа.

Како би се услед знојења надокнадила изгубљена течност, воду је потребно пити и када не осећате жеђ. Избегавати алкохол и енергетска пића, док газирана пића, кафу и црни чај пити у мањим количинама. Додатну опасност представља нагли излазак из климатизованих просторија или аутомобила, с обзиром на то да крвни судови не могу да се тако брзо адаптирају. Зато се препоручује да разлика између спољне и температуре у затвореним просторима не буде већа од 10 степени Целзијуса.

Како помоћи особи којој је позлило док не дође хитна служба? Уколико неко падне на улици, потребно је померити га у хлад. Уколико је без свести, окренути га на бок и не давати му воде. Ако је свестан умити га и дати му да пије воде гутљај по гутљај.