Отежани услови у саобраћају отежавају рад екипа хитне помоћи. Улажемо максимум напора да помогнемо сваком.

Отежани услови у саобраћају отежавају рад екипа хитне помоћи. Улажемо максимум напора да помогнемо сваком.

Високи снежни покривач и температура, која је и даље изузетно ниска, осим што изазивају здравствене тегобе код  наших суграђана, умногоме отежавају рад Службе хитне медицинске помоћи последњих дана. Упркос томе запослени у овој служби улажу максмимум напора да изађу у сусрет свим нашим суграђанима и укажу помоћ онима којима је неопходна. Да бисмо били у могућности да најугроженијима помогнемо, апелујемо на хроничне болеснике да се придржавају терапије, без преке потребе не излазе из својих домова, али и на солидарност грађана и стрпљење, јер су услови у саобраћају веома отежани, па се екипе на терену задржавају дуже.

– Од петка 10. фебруара до јутрос у 07 часова, дакле за протекла 72 сата, Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац имала је 134 амбулантна и 72 теренска прегледа, 1 лице је повређено у тучама, а 4 у саобраћајним несрећама, од тога 1 теже а 3 лакше – каже начелник Службе др Мирослав Поповић.

Ко се најчешће обраћа за помоћ и са којим проблемима се суочавају запослени у Служби хитне медицинске помоћи?

– На први поглед уочава се велики број теренских интервенција чак 24 у просеку за 24 сата или ЈЕДНА по сату, док је број амбулантних прегледа једнак годишњем просеку или чак нешто испод њега. Разлози за повећан број теренских интервенција често нису само здравствени, него су повезани и са низом других чинилаца, почев од злоупотребе права на позив броја 94, – нереално приказивање стања болесника како би екипа дошла, што је знатно већи комфор за болесника и родбину која зове – затим повећан број повреда услед пада на леду и снегу, најчешће резултиран преломима, као и саме чињенице да хладно време и повишени ваздушни притисак не одговарају пацијентима са кардиоваскуларним и цереброваскуларним болестима, као и болесницима са хроничним болестима плућа или због прегледа пацијената који живе у лошим социјално-епидемиолошким условима или су склони скитњи и промени места боравка.

Да ли, упркос изузетно лошим временским условима, успевате да одговорите на позиве грађана?

– Чинимо све што је у нашој моћи, што, наравно, није нимало лако, ако имамо у виду да су већ недељу дана на снази мере ванредне ситуације, што, чини ми се, довољно говори о томе у каквим условима се ради. Ипак, најважније је да стигнемо до свих којима је помоћ истински потребна. У томе успевамо захваљујући добром стању возног парка, али и максималним напорима наших екипа и свих запослених, који дају све од себе улажући максимум физичких напора и потврђујући се као изузетни професионалци. Захваљујемо и шабачкој комуналној полицији на помоћи коју нам, одласком на терен својим возилом, пружају последњих дана. Још једном подсећам све наше суграђане да ће запослени у Служби хитне медицинске помоћи шабачког Дома здравња и даље чинити све што могу како бисмо стигли  до сваког ко не може без помоћи лекара у овим леденим данима. У том важном послу драгоцена нам је и помоћ свих у препознавању симптома погоршаног здравственог стања, али и придржавању терапије и избегавању изласка напоље у овим екстремним временским условима.