Отркити повећан ризик од оболевања од шећерне болести – циљ акције у Градској управи Шапца

Отркити повећан ризик од оболевања од шећерне болести – циљ акције у Градској управи Шапца

Акцијом која је имала за циљ откривање показатеља повећаног ризика за оболевање од шећерне болести у Градској управи Шапца, запослени Дома здрављва Шабац обележили су Светски дан борбе против дијабетеса.  У овој акцији ризик за оболевање од дијабетеса откривен је код пет од укупно 51 особе код које је процењиван ризик за оболевање од ове болести. У акцији коју смо организовали у Прњавору предавањем смо обухватили 80 ученика седмог и осмог разреда ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“, а ризик за оболевање од дијабетеса отркивен је код двоје запослених од укупно 20 колико је учествовало у процени од оболевања.

– Циљ нам је да отркијемо особе са повећаним ризиком од оболевања од дијабетеса, уз савет да се јаве изабраним лекарима. Настојимо да промоцијом здравих животних навика и превенцијом смањимо проценат оболелих, уверени да је то изузетно важно, посебно ако се има у виду да је велико број оболелих међу младима – рекла је др Ана Петровић из нашег Дома здравља.


Важност свега овога илуструју и подаци да је у нашој земљи, шећерна болест пети узрочник смртности, а годишње од компликација умре више од 2.500 људи. Да дијабетес поприма епидемијске размере и у свету потврђују претпоставке стручњака да ће у наредних 20 година, на планети од ове болести оболети више од 550 милиона људи.