Почела вакцинација трећом дозом

Почела вакцинација трећом дозом

На пункту за масовну имунизацију у улици Попа Карана 2, Дом здравља “Др Драга Љочић” у Шапцу, почео је имунизацију трећом дозом вакцине против Ковида 19. Како је истакла др Јасмина Станковић, директорка ове установе, препорука је да се трећа доза вакцине апликује 180 дана од примљене друге дозе. Уједно, у Служби за здравствену заштиту деце почела је вакцинација деце од 12 до 15 година, а за ово је потребна сагласност изабраног педијатра и родитеља.

Након добијеног стручног методолошког упутства из Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” које нам је проследио Завод за јавно здравље Шабац, започели смо имунизацију грађана трећом дозом вакцине. Она се апликује на 180 дана од примене друге дозе. Доласком на пункт грађани ће попуњавати сагласност за имунизацију трећом дозом вакцине. Од јутрос смо апликовали 30 трећих доза, а изашли смо у сусрет и грађанима који нису добили СМС поруку преко е-управе или обавештење путем мејла – навела је др Јасмина Станковић.

У Служби за здравствену заштиту деце, спроводи се имунизација Фајзеровом вакцином деце узраста од 12 до 15 година и то деце са коморбидитетима, придруженим обољењима, било да су то неуролошка, кардиоваскуларна, респираторна, онколошка обољења и за то је неопходна сагласност педијатра субспецијалисте, истиче др Станковић.

Могу се вакцинисати и деца узраста од 12 до 15 година без коморбидитета, а ту је такође потребно мишљење педијатра и сагласност родитеља. Из тог разлога смо одлучили да децу вакцинишемо у Служби за здравствену заштиту деце. Родитељ ће, дакле, са децом ићи код изабраног педијатра и он ће након прегледа ординирати Фајзерову вакцину – објаснила је др Јасмина Станковић.

Иначе, пункт за масовну имунизацију ради сваки дан од 7 ујутро до 20 сати.