Повећан број позива Служби хитне медицинске помоћи

Повећан број позива Служби хитне медицинске помоћи

Нагли и висок пораст температуре и велика влажност ваздуха, неки су од разлога за повећан број интервенција наше Службе хитне медицинске помоћи. Последњих дана био је повећан број колапсних стања, учестали су и позиви хроничних болесника, а повећан и саобраћајни трауматизам.

– Од понедељка је повећан број колапсних стања, а веома висока температура, уз повишену влажност ваздуха и током данашњег дана многима проузрокују проблеме и доводи до осећаја топлотне исцрпљености. Овакве временске услове тешко подносе и здрави и радно активни људи. Зато и овом приликом апелујемо на наше суграђане, посебно старије, и оне који имају могућности да своје обавезе обаве у јутарњим сатима избегавајући најтоплији део дана. Наравно, веома је важно да овим условима прилагоде и исхрану и да, осим тога, уносе довољне количине течности, пре свега воде. Важно је избегавати гужве, затворене и загушљиве просторе. Ово се све, наравно, односи на оне који су у могућности да се понашају у складу са овим упутствима. Свесни смо да има много оних који и на оваквом времену морају да раде, и то на отвореном, баш на сунцу. За њих је важно да чешће праве паузу, лагано се хране и конзумирају што више воде – каже др Вера Терзић, начелница Службе хитне медицинске помоћи.

Само у току прошле ноћи у овој Служби било је 60 прегледа, 15 терена, а пет особа је повређено у саобраћајним удесима.

– Морам да истакнем да се са лепим временом повећава и саобраћајни трауматизам, тако да је у последњих седам дана било четрдесеторо повређених у саобраћајним удесима, од којих двоје теже. Већа фреквенција кретања, већи број бициклиста, уз смањени опрез и концентрацију возача, доприносе оваквој статистици. У протеклих седам дана имали смо 126 теренских интервенција, а 227 прегледа је обављено у амбуланти. То је повећање броја интеревенција у односу на претходни период.

IMG_0049

Недавне поплаве узроковале су додатно повећање обима посла ове Службе.

– Пре свега, важно је да истакнем да пратимо ситуацију везану за недавни поплавни талас. У последњих месеца дана било је неколико стомачних инфекција, али то је уобичајено и није везано за недавне поплаве. А, у претходном периоду, док се у граду и на насипима организовала одбрана од поплава, ми смо имали изузетно одговоран посао.  Презадовољна сам како смо радили у тим данима. Нас је 58 у Служби хитне медицинске помоћи. Радили су сви, сви су били на послу. Већ 14. маја смо имали састанак на ком смо направили план. Све службе су свој рад преусмериле према нама. Прва интервенција била је у Јадранској Лешници, као помоћ Дому здравља Лозница, па смо видели са чим све можемо да се суочимо у наредним данима. Наши запослени радили су на смену, повучени су и са одмора. Био је ово један изузетно напоран период. Захваљујем се и службама хитне помоћи Зрењанин и Куршумлија, које су нам прискочиле у помоћ. Екипе су нам биле на терену – на Чеврнтији, на насипима било је обезбеђено 24-очасовно дежурство, ишли смо и у Црну Бару, пратили процес евакуације, прегледали евакуисано становништво, уз све редовне послове. Радим са дивним људима и зато је ово било могуће урадити тако добро – закључује на крају др Вера Терзић, начелница Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац.