Повећава се број контролних прегледа

Повећава се број контролних прегледа

Смањује се број пацијената који се јављају на преглед у ковид амбуланту нашег Дома здравља, а расте број оних који долазе на контролни преглед, што је веома важно, јер некада долази до погоршања клиничке слике, истакла је др Јасмина Станковић, директорка наше установе на данас одржаној конференцији за новинаре Kризног штаба града Шапца.

– Данас можемо да изнесемо охрабрујуће вести, када је у питању број прегледаних у Kовид 19 амбуланти током викенда. Било је 188 прегледа у суботу и 187 у недељу, укупно 375. ПЦР тестом тестирано је укупно 120 грађана у суботу и јуче 100. Јутрос су стигли резултати за првих 120 и од тога је 71 позитиван тест, а 49 негативних. Расте број контролних прегледа што значи да су наши пацијенти схватили њихову важност, зато што често дође до погоршања клиничке слике, рекла је директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.

Подаци се нешто разликују од раније саопштених Завода за јавно здравље због тога што су у међувремену стигли још неки резултати.

Данас је у Општој болници одржан састанак представника Министарства здравља, домова здравља из округа и Опште болнице “Др Лаза K. Лазаревић” Шабац. На састанку је договорено да Општа болница мобилни рендген апарат, који је добила пре неколико дана, уступи Kовид амбуланти. Kадар ће обезбедити Министарство здравља, а радиолози из Опште болнице ће читати снимке, тако да ће све бити готово истог дана.

На конференцији је речено и да су ковид позитивни пацијенти у почетку углавном били старосне доби између 20 и 40 година, али да су сада све чешће и старији и млађи и да их је све више са тежом клиничком сликом, да се често лакша клиничка слика искомпликује.

Укупно 1.383 позитивна лица и 2.188 контаката регистрованих до данас у Шапцу. Наставиће се праћење контаката и инсистирање на њиховох самоизолацији у трајању од 14 дана.

Информације преузете са портала Глас Подриња