Предавање и радионица посвећене значају дојења

Предавање и радионица посвећене значају дојења

У оквиру активности у току Међународне недеље дојења, организовали смо предавање и радионицу на тему значаја дојења у Служби поливалентнте патронаже. Предавању је присуствовао велики број будућих мајки, учесница наше Школе родитељства, а у току ове недеље биће омогућено и попуњавање анкете на ову тему.

Свима је уручен и промотивни материјал и брошуре. У току целе недеље све службе Дома здравља ће у својим просторијама поставити изложбе и постер презентације на ову тему, а Тим за здравствено васпитање је припремио кратку анкету која ће се спроводити у служби дечје здравствене заштите и у току патронажних посета породиљама, а доступна је и на нашој Facebook страници, како би се стекао бољи увид у заступљеност природне, вештачке и комбиноване исхране одојчади.

Подршку акцији дали су прим. др Мирослав Миљешић, заменик директора Дома здравља „Др Драга Љочић“ и вмс Мирјана Дивљаковић Илић, главна сестра.

ДОЈЕЊЕ ЈЕ ТЕМЕЉ ЖИВОТА – слоган је под којим се ове године по 26. пут у 170 земаља света од 01. до 07.августа обележава Светска недеља дојења. Циљ овогодишње кампање је информисање у првом реду мајки и трудница, али и свих осталих, о значају и предностима дојења за правилан раст и развој одојчади путем природне исхране. Посебан акценат овогодишње кампање у свету са ставља на дојење као извор здраве и хигијенски исправне хране за децу, која уз то и најмање кошта.

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономчнији начин исхране новорођенчади и одојчади до 6 месеци, до када у потпуности задовољава све нутритивне потребе детета. Већ одавно се зна и о другим позитивним ефектима дојења на здравље и детета и мајке (побољшава имунитет детета, ређе се јавља дечија гојазност, мање пролива и алергија, бољи психофизички и ментални развој, успостављање емоционалне везе детета и мајке , мање постпорођајних депресија, анемије, остеопорозе и малигнитета дојке и јајника код жена које су дојиле, бржег смањења телесне тежине после порођаја и друго).