ПРЕДАВАЊЕ – „Најчешћи проблеми у вези са дојењем“

ПРЕДАВАЊЕ – „Најчешћи проблеми у вези са дојењем“

На данашњем предавању које је одржано у клубу Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, виша медицинска сестра Данијела Марковић је својим колегама изнела интересантне чињенице на тему дојења. Обзиром да су патронажне сестре  прве  у контакту са породиљама, истиче се значај и изазов за родитеље, баш тих првих дана.

 

Мит је да је дојење лако, захтева и време и праксу мајке и бебе. Многе мајке се суочавају са проблемима приликом дојења . Важно је нагласити  и улогу тате још током периода трудноће, заједничком савезу оба родитеља и информисаности о успешном дојењу.

 

Након изласка из породилишта мајке се сусрећу са недоумицама по питању ограничавања учесталости и трајања подоја, о томе који су знаци лошег положаја бебе током подоја, као и за количину унетог млека код бебе које се хране искључиво дојењем. Мајкама је потребно  пренети квалитетне информације, умирити их  и помоћи да стекну сигурност у себе и своје тело.

 

Дојење је много више од  хране. Током дојења  успоставља се чврста веза између мајке и бебе и задовољавају се бебине потребе за љубављу, близином и сигурношћу. Бројни су бенефити дојења и за мајку и за бебу.

 

Предавање  о овој битној теми за  сваког родитеља подржано је од стране руководства наше установе.