Предавање проф. др Недељка Радловића

Предавање проф. др Недељка Радловића

Проф. др Недељко Радловић, признати српски стручњак данас је одржао округли сто на тему “Интолеранција глутена, алергија, целијачна болест и нецелијачна сензитивност” у Дому здравља “Др Драга Љочић” Шабац.  Гостовање проф. др Радловића било је прилика и да наградимо наше лекаре, па је награду истакнутом педијатру др Мирјани Терзић Јанковић, поводом одласка у пензију, уручио др Бранко Вујковић, директор Дома здравља. Професор Радловић одржао је потом предавање у Клубу Опште болнице.

Последњих година све више се у јавности прича о штетностима које по наше здравље изазива глутен. Међутим, врло често многима није потпуно јасно шта је то целијакија, шта алергија на брашно, а шта је то интолеранција на глутен, као и која је основна разлика између њих.

Према дефиницији СЗО, целијакија представља хроничну аутоимуну болест која настаје код генетски предиспонираних људи код којих уношење глутена изазива оштећење слузокоже танког црева. Свако уношење намирница које садрже глутен код таквих болесника изазива имунолошки одговор организма. Целијакија је наследна болест и може се појавити у било ком добу живота. Забрињавајуће је да постоји огроман број недијагностикованих пацијената, што, нажалост, доводи до дуготрајних, врло озбиљних здравствених проблема. Целијакију не треба мешати с алергијом на пшеницу, односно брашно, која је такође присутна код неких пацијената. То је болест која спада у алергије на храну коју изазива унесени алерген, у овом случају глутен из пшенице, односно брашна. Симптоми се муњевито развијају и врло су опасни: уртикарија или копривњача, ангиоедем, атопијски дерматитис, астма или друге тегобе дисајних путева, дигестивне сметње и анафилаксија.