ПРЕДАВАЊЕ – ТУБЕРОЗНА СКЛЕРОЗА КОМПЛЕКС

ПРЕДАВАЊЕ – ТУБЕРОЗНА СКЛЕРОЗА КОМПЛЕКС

Предавање „Туберозна склероза комплекс“, одржано је 25.06.2024 у клубу Опште болнице „Др Лаза К.Лазаревић“ са почетком у 13:00 часова, a аутор рада je др Биљана Раковић, специјалисте педијатрије, уз приказ случаја из клиничке праксе.

Предавање је било намењено лекарима, фармацеутима, биохемичарима, медицинским сестрама, здравственим техничарима и стоматолозима.

Др Раковић је присутне колеге упознала са циљем предавања који је био приказ етиологије, клиничке слике и дијагностичких процедура у циљу раног откривања пацијената оболелих од Туберозне склерозе комплекса, као и правовремено и мултидисциплинарно лечење, са освртом на тешку неуролошку симптоматологију и њено лечење.

Туберозна склероза комплекс је мултисистемска прогресивна болест са стварањем бенигних тумора у мозгу, бубрезима, срцу, очима, плућима и кожи. Спада у групу  неурокутаних синдрома (факоматоза). У клиничкој слици најчешће доминира неуролошка симптоматологија, 80-90% пацијената. Први симптоми се најчешће јављају у одојачком узрасту, а са годинама клиничка слика постаје све тежа.

Током предавања учињен је осврт на рани развој болести и могућност уочавања болести током интраутериног развоја плода, као и значај мултидисциплинарног приступа и праћења оболелих минимум једном годишње, а у случају појаве симптома и чешће, код специјалиста офталмологије, дерматологије, кардиологије нефрологије и пулмологије.
Терапијске могућности обухватају симптоматску терапију у зависности од клиничког испољавања (антиепилептици, кардиолошка и нефролошка терапија), оперативно лечење и најновија, експериментална терапија мТОР инхибиторима.

Приказом случаја девојчице узраста 6 година, и њене клиничке слике мултирезистентне епилепсије стекао се јасан увид у комплексност и тежину болести, као и значај мултидисципнитанарног приступа ради постизања што бољег терапијског ефекта.