Преглед логопеда већ са шест месеци

Преглед логопеда већ са шест месеци

У складу са Националним програмом од маја ове године у Служби дечје здравствене заштите шабачког Дома здравља логопеди обављају прегледе беба које наврше шест месеци. Ови прегледи до три навршене године живота обављају се на сваких шест месеци, а потом до поласка у школу на годину дана.

beba[licenca sajt=“flickr“ autor=“Ross Belmont“ sajt_link=“www.flickr.com“ original_link=“http://www.flickr.com/photos/rossbelmont/4167324256/“ autor_link=“http://www.flickr.com/photos/rossbelmont/“ licenca=“Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0″ licenca_link=“http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/deed.en“]

Будући да је ово новина, све бебе које дођу на преглед код педијатра упућују се на преглед код логопеда, а у протеклим месецима обављено је двадесетак таквих прегледа. Логопед Марина Антонић каже да беба на овом прегледу треба да испуњава одређене критеријуме који су прописани скринингом и додаје да су све бебе које су биле на прегледу ово испуниле. Пре првих прегледа логопеди Дома здравља Шабац, у организацији Министарства здравља Србије, прошли су едукацију неопходну за ову врсту ангажовања. Прегледи у најранијем животном добу имају за циљ рано откривање неправилности у развоју говора са циљем њиховог што бржег и ефикаснијег отклањања.

Tags: