Превентивни гинеколошки прегледи у амбуланти у Волујцу у четвртак 19. марта

Превентивни гинеколошки прегледи у амбуланти у Волујцу у четвртак 19. марта

Дом здравља Шабац у оквиру редовних превентивних активности, а у месецу који је посвећен борби против карцинома,  организоваће гинеколошке прегледе у амбуланти у Волујцу у четвртак, 19. марта. Циљ ове активности је да омогућимо женама из овог и свих околних села да на лакши и једноставнији начин обаве гинеколошки преглед. У амбуланти у Волујцу наш гинеколог дежураће од 8 часова ујутро, а жене могу доћи на преглед независно од тога да ли су им књижице оверене или нису. Овакви прегледи имају за циљ превенирање и рано откривање карцинома, што повећава шансе за његово излечење и чува животе жена. Позивамо жене из овог дела Поцерине да дођу, обаве гинеколошки преглед и провере своје здравље у амбуланти у Волујцу. Апелујемо и на све жене које су обухваћене скринингом карцинома дојке да се одазову на наш позив и јаве свом изабраном лекару, заказујући преглед.

Статистика у Србији 

RAK DOJKEРак дојке најчешћи је малигни тумор у оболевању и умирању код жена. У Србији је 2012. године од малигних тумора дојке оболело 4.417 и умрло 1.663 жене.

Рак грлића материце је током 2012. године био четврти по учесталости малигни тумор у оболевању и у умирању међу женама у Србији. Дијагноза рака грлића материце је постављења исте године код 1.253 жене, док је 466 жена умрло од ове врсте малигног тумора.