Превентивним прегледима у Корману обележен Светски дан здравља

Превентивним прегледима у Корману обележен Светски дан здравља

Традицију посете појединим сеоским месним заједницама, у поводу обележавања Светског дана здравља, ове године смо наставили одласком у Корман. Током преподнева житељима овог села били су доступни прегледи лекара специјалиста опште праксе, педијатра, гинеколога и стоматолога. Иако је сеоска средина здравија за живот, тежак рад ствара здравствене проблеме овом становништву, које нема развијену навику превентивних прегледа. Имајући ово у виду, педијатар је данас имао више посла од осталих колега, а, прегледи су показали да су малишани са села у бољем здравственом стању од својих вршњака у граду.

Ако се има у виду податак да, према статистици, тек сваки четврти становник Србије одлази на превентивне прегледе, онда и нешто мањи одзив житеља Кормана данашњим прегледима наших лекара не би требало да представља изненађење, па управо у развоју свести и промени оваквих навика видимо и смернице за свој даљи рад.

Екипа Дома здравља Шабац, у оквиру кампање посвећене Светском дану здравља, јуче је била и на Шабачком хиподрому. Тамо смо били део заједничке акције свих шабачких здравствених установа, која је имала за циљ промоцију здравих животних навика и превенирање фактора ризика за појаву хипертензијe, која је узрок многих проблема, а њено превенирање представља окосницу овогодишње кампање поводом Светског дана здравља.