Редовни прегледи и добра сарадња лекара и пацијента чувају здравље, каже др Жељко Тимотић, гинеколог

Редовни прегледи и добра сарадња лекара и пацијента чувају здравље, каже др Жељко Тимотић, гинеколог

Служба за здравствену заштиту жена, која је недавно реконструисана, сада има боље услове за рад. На десетине хиљада прегледа уради се годишње у овој служби, која је однедавно богатија за још једног младог специјалисту. Тиму наших гинеколога придружио се и др Жељко Тимотић. Др Тимотић је рођен у Шапцу, а после основне школе „Лаза Лазаревић“, завршио је шабачку средњу Медицинску школу „Др Андра Јовановић“.

– Уписао сам се на смер санитарно-еколошки техничар, иако ми је била жеља да упишем средњу Ваздухопловну војну школу. Ту није био крај мојим покушајима да остварим сан о летењу, па сам покушао да упишем Ваздухопловну војну академију. Истовремено сам полагао пријемни испит на Медицинском факултету у Београду и био примљен, тако да ме је животни пут  повео ка пољу медицине – каже др Жељко Тимотић.

Медицински факултет завршио је  2001. године, са просечном оценом 8,30.

– По завршеном факултету стаж сам обавио у Здравственом центру „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу и примљен у стални радни однос у Службу опште медицине. Као испомоћ послат сам у Дом здравља Владимирци, где сам остао три године. Након тога у Служби хитне помоћи сам провео две године. На студијама су ме највише заинтересовале хируршке гране, посебно хирургија и ортопедија. Више пута сам конкурисао за наведене специјализације, без успеха, тако да се гинекологија указала као алтернатива. Заволео сам је зато што пружа могућност рада и са здравим женама, али и због задовољства које изазива рађање новог живота. За специјализацију из гинекологије конкурисао сам више пута од 2005. године, а добио је 2008. године.

Има ли простора за усавршавање младих лекара и у чему видите своју шансу?

– Своје усавршавање видим у области лечења стерилитета, пошто је то велики проблем данашњице. Помоћи пару да дође до жељеног потомства ме чини изузетно испуњеним и професионално задовољним. Мислим да развој Службе здравствене заштите жена у нашем Дому здравља треба да тече и у том смеру, како у набавци опреме за дијагностику, тако и у смислу професионалног усавршавања кадрова.

Како радите у установи примарне здравствене заштите, а бавите се здрављем жена, како сагледавате могућност за превенцију и промоцију здравља у овој области?

– Подизање свести становништва о превенцији здравља у свим областима је задатак комплетног друштва, како лекара који се баве тим проблемима, тако и Министарства здравља, РФЗО-а, медија и других. Чини ми се да је свест о превентивним прегледима много већа у популацији млађих жена. Посао лекара Дома здравља јесте свакодневни рад на превенцији здравља, а мој лични допринос, поред тога, јесте и рад на сајту „Књигождери“ Библиотеке шабачке, где пишем текстове из области гинекологије намењене младима.

Од чега зависи успех лекара у послу који обавља?

– Успех лекара зависи првенствено од његовог знања, искуства и заинтересованости за рад, али исто тако и од квалитета тима са којим ради. Руководство би требало да ослушкује предлоге и идеје запослених, да прати савремена достигнућа медицине, обезбеђује финансије и потребне услове за рад, школује кадрове, како би служба имала узлазну линију напретка.

Ваша порука пацијенткињама?

– Порука пацијенткињама би била да је снага гинекологије у редовности прегледа без обзира на године. Уз добру сарадњу лекара и пацијента, као и уз међусобно поверење већина проблема је решива, а лечење ефикасније.