„Рођени за читање“ – Библиотека и Дом здравља на заједничком послу

„Рођени за читање“ – Библиотека и Дом здравља на заједничком послу

Пројекат „Рођени за читање“, који у протеклих годину дана реализујемо у сарадњи са Библиотеком шабачком, има за циљ стимулацију гласног читања деци од најранијег узраста, развој писмености и читалачких навика. Осим овога пројекат предвиђа разговоре наших стручњака – лекара и сарадника – педијатара, стоматолога, психолога, логопеда са малишанима и њиховим родитељима у читаоници за најмлађе у Библиотеци шабачкој.

Прошле недеље са родитељима радозналих малих читалаца библиотеке разговарала је др Оливера Лукић, педијатар. Др Лукић одговарала је и на питања родитеља, а и овога пута највише се говорило о правилном расту и развоју деце.

Изузетно нас радује што на овај начин дајемо свој допринос реализацији пројекта чији резултати су, у срединама у којима се већ дуже остварује, показали пуну оправданост учешћа лекара, јер рано гласно читање подстиче развој писмености и бољи успех деце у школи. Педијатри у свету стимулишу родитеље у свакодневном читању деци од рођења и стварању средине у којој су књиге лако доступне детету, било у кући или у вртићима, утичу на породице да посећују библиотеке и позајмљују књиге и да то раде са својом децом.

Све ово је важно, јер писменост утиче на здравље директно и индиректно – неписменост је препозната као претпоставка лошијег здравственог стања и већих трошкова у здравству. Учешћем у пројекту „Рођени за читање“ лекари и сардници нашег Дома здравља остварују своју примарну мисију – доприносе здрављу и правилном развоју деце.