Шест година рада Дома здравља Шабац обележили професионалност и посвећеност

Шест година рада Дома здравља Шабац обележили професионалност и посвећеност

Дом здравља Шабац, као модерна установа примарне здравствене заштите, настао је у априлу 2007. године, из ранијег Здравственог центра, на темељу дуге и богате традиције здравства шабачког краја. Прошлост која обавезује на професионалност и посвећеност, путоказ је за континуирано ангажовање на унапређењу свих сегмената нашег рада. Имајући у виду да су фактори који утичу на квалитет здравствене заштите бројни, као свој најважнији ресурс, осим добре сарадње са локалном самоуправом, у чијој надлежности је примарна здравствена заштита, Министарством здравља и бројним институцијама и организацијама, истичемо знање, професионалност и преданост запослених.

 У нашој установи данас је, међу око 550 запослених, 419 здравствених радника, што је 75 % укупног броја запослених. У Дому здравља Шабац укупно ради  161 доктор медицине и стоматологије, од тога 31% (50) су лекари опште медицине, 50% (81) су специјалисти, доктора сотматологије је 6% (9), а специјалиста разних грана стоматологије је 13% (21). Највише запослених ангажовано је у Служби опште медицине, њих 186 или 35%. Чињеница да је међу нашим лекарима већина специјалиста, још један је од доказа нашег уверења да само сталним стручним усавршавањем можемо одговорити на изазове захтевног и одговорног посла. Како бисмо остварили континуитет у кадровској смени, наши лекари су константно усавршавају, па је и сада у току осам специјализација.

Стално усавршавање запослених један је од наших приоритетних задатака, па Дом здравља Шабац, издваја значајна средства за трошкове њихове континуиране едукације – превоз, котизације, слободне дане. Важно је истаћи да су запослени у нашој установи и сами веома ангажовани на припреми и реализацији стручних предавања. Остварили смо и добру сарадњу са колегама запосленим у Општој болници „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, те кроз заједничко ангажовање запослених у обе установе обезбеђујемо довољан број акредитованих програма за континуирану едукацију. Осим добрих услова за рад, које смо у протеклом периоду створили, Дом здравља Шабац улаже и у адекватну радну опрему запослених, па смо једна од ретких здравствених установа, која издваја средства и за ове намене. Циљ нам је да створимо услове који ће стимулисати професионалност, стручност и афирмисати све позитивне вредности.

За врхунске резултате у струци, осим знања и вештина посвећених професионалаца, неопходни су добри услови за рад. У протеклих шест година Град Шабац и Дом здравља у изградњу и реконструкцију објеката, набавку нове опреме и модернизацију рада уложили су око два милиона евра. На овај начин здравствену заштиту учинили смо доступном на целој територији Градске управе Шапца, значајно унапређујући њен квалитет. У протеклом периоду изградили смо три нове амбуланте – у Мачванском Причиновићу, Богосавцу и Месној заједници Јевремова. Реконструисали смо све објекте и прибавили савремену опрему, па Дом здравља Шабац данас располаже са 32 објекта, од којих је 28 на сеоском, а четири на градском подручју. У току је изградња амбуланте у великом шабачком насељу Летњиковац. Објекат ће задовољити потребе неколико околних месних заједница са приближно десетак хиљада становника. Приводе се крају радови на комплетној реконструкцији амбуланте у селу Бела Река, која је дуго времена, због неусловности, била затворена. Тако ће и у овом, од Шапца најудаљенијем селу, здравствена заштита бити у потпуности доступна свим корисницима. Значајно смо инфраструктурно опремили и стоматолошке амбуланте, купљена је нова стоматолошка столица за оралну салу, репариране су још две стоматолошке столице, обезбеђени нови радни столови за запослене у зубној техници, неке од просторија су добиле нове подове.

Недостатак пијаће воде, што је годинама био проблем, адекватно је превазиђен, уградњом потребне опреме. У склопу инфраструктурног опремања, а у складу са потребом рационализације сопственог пословања, економичним, ефикасним и еколошки прихватљивим учинили смо и грејање у нашим објектима. У овој грејној сезони лож уље као енергент заменили смо пелетом у здравственим амбулантама у Мајуру, Варни и Прњавору. Осим што смо значајно смањили трошкове и доказали потпуну оправданост овог поступка, показали смо и високу еколошку свест и одговорност према окружењу, поштујући постулате енергетске ефикасности, адаптацијом и изолацијом својих амбуланти.

На почетку свог рада као самостална установа Дом здравља је имао непоуздана, небезбедна возила, просечне старости око 10 година. Данас наш возни парк има 24 возила, чија је просечна старост 3 године, а за ове потребе изграђена је и велика гаража, као још једна од важних инвестиција наше установе.

Са циљем повећања доступности квалитетне и безбедне здравствене заштите, 2011. године отворили смо и пункт Службе хитне медицинске помоћи у Прњавору. Близина магистралног пута, као и потребе мештана овог и околних мачванских села, показали су да је овај потез сасвим оправдан, здравствена заштита постала је ефикаснија, а наши лекари поуздани партнери локалном становништву у спасавању живота и очувању здравља, јер је значајно скраћено време изласка екипе на терен.

Све учињено у протеклих шест година није прошло незапажено, па смо од Министарства здравља Републике Србије у 2010. години добили Признање за изврсност у развоју стратешког плана и менаџмент у примарној здравственој заштити, али смо проглашени и за Најбољи у сталном унапређењу квалитета рада за 2010.годину.

Награде смо и овом приликом схватили само као обавезу да радимо још вредније и континуираним напорима допринесемо да наши пацијенти остваре своје право на квалитетну, безбедну и ефикасну здравствену заштиту. У намери да то и реализујемо у свим сегментима свог пословања, учествовали смо у различитим пројектима који су нам створили могућност да ангажовано радимо на промоцији здравља, информатизујемо свој рад, али и уђемо у захтеван и обиман процес акредитације установе. Сертификат о акредитацији, који смо добили у јулу 2011. године, тако је постао само круна напора свих запослених у Дому здравља и последица промишљеног и доследног спровођења планова менаџмента. Наша установа је, тако, постала ПРВА акредитована здравствена установа у Мачванском округу, према којој гравитира више од 120.000 становника. Своја искуства у процесу акредитације сада делимо са представницима бројних домова здравља, који показују велико интересовање, јер се добар глас о успеху са којим смо реализовали овај посао чуо далеко. Изузетно нас радује што смо у могућности да својим колегама пружимо помоћ у послу који многе од њих тек очекује.

Средства за акредитацију обезбедили смо учешћем у пројекту ДИЛС Министарства здравља, путем ког смо дошли и до средстава за информатизацију, за рад са вулнерабилним групама – пре свега децом, као и за адаптацију простора у ком своје услуге пружа Служба за здравствену заштиту жена. Дом здравља, захваљујући овом пројекту, али и сопственим средствима, данас има јединствен информациони систем, али и више од 300 рачунара и исто толико штампача. Улога лидера у информатизацији рада омогућила нам је и имплементацију електронског картона, што смо такође успели сопственим напорима и ангажовањем. У оквиру Пројекта са вулнерабилним групама радили смо са децом основношколског узраста  на развијању свести о значају правилне исхране и физичке активности за правилан раст и развој, као и за очување здравља.

Изузетно важним у сопственом пословању, које за приоритет има задовољне кориснике, којима је пружена адекватна, поуздана и ефикасна здравствена заштита, сматрамо чињеницу да смо и у тешким финансијским условима, у којима се налази здравство у Србији, једна од ретких установа која нема дугова и послује одговорно и рационално, што је препознато од стране Министарства здравља и РФЗО.

Како промоцију здравља сматрамо још једним од приоритета у  раду, своје кадровске и све друге потенцијале користимо у свакој прилици, а у складу са потребама локалне средине, али и са датумима важним у Календару здравља. Циљ нам је да укажемо на значај превенције и развијања и афирмације здравих животних навика. Посебно смо ангажовани на раду са децом и младима, а уверени смо да тек на овај начин, едукацијом својих суграђана у потпуности испуњавамо своју мисију и предано радимо на остварењу своје визије.