Сумирање резултата превентивног здравственог програма

Сумирање резултата превентивног здравственог програма

Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац укључен је у пројекат „Моментум“ након прве Конференције   одржане 25.08.2023. у Управи Дома здравља. У овај пројекат укључено је укупно 13 округа, а наш Дом здравља је партнер на пројекту у Мачванском округу. Овим пројектом домови здравља су стекли важна искуства, проширили видике када су у питању здрави стилови живота, а посебно превенције која је у фокусу установа примарне здравствене заштите.

У септембру је одржано 5 радионица са фокусом на две циљне групе : труднице и особе са хроничним здравственим проблемима старијим од 45 година. Радионице су биле интерактивне, а на њима се говорило о здравим стиловима живота и важности имунизације и повећању обухвата свим врстама вакцина.


Завршној конференцији одржаној у хотелу Слобода 11.11.2023. присуствовала је директорка нашег Дома здравља др Јасмина Станковић где је изнела наша искуства.

 

-Схватили смо да многе ствари које смо подразумевали да суграђани схватају и разумеју ипак нису тако јасне. Изабрани лекари су преоптерећени и нису у могућности да представе здраве стилове живота и подстакну пацијенте да их примене, охрабрили смо пацијенте да и сами питају изабраног лекара који превентивни преглед би добродошао – нагласила је директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац др Јасмина Станковић, додајући да је предложила радионице које ће бити повезане са одрђеним факторима ризика, да се на једном месту окупе људи код којих је исти ризик и да се на тај начин фокусирају на један проблем.