Светски дан хигијене руку – 5. мај 2024. године

Светски дан хигијене руку – 5. мај 2024. године

Светски дан хигијене руку обележава се сваке године 5. маја са циљем да подсети на значај хигијене руку у превенцији болести. Прање руку сапуном и водом је једна од најефикаснијих и најисплативијих мера превенције. Хигијена руку је релевантна за све здравствене раднике, пацијенте и њихове породице при сваком појединачном сусрету у здравственој установи. Она доприноси квалитетној универзалној здравственој покривености, испуњавајући циљ одрживог развоја, а сем тога саставни је део агенде за воду, санитацију и хигијену и део глобалне борбе против отпорности на дејство антибиотика (антимикробна резистенција).

 

Велики је изазов промовисати уобичајену активност која се примењује свакодневно у различитим ситуацијама – код куће, у школи, на радном месту. Зато је овогодишњи слоган: „Зашто је размена знања о хигијени руку и даље толико важна? Зато што помаже у спречавању ширења микроорганизама током неге и лечења“.

 

Циљеви Светског дана хигијене руку за 2024 су :

 

– подизање свести о важности хигијене руку у право време за спречавање низа заразних болести.

– јачање приступа учењу како би се омогућила имплементација иновативне и ефикасне обуке за оснаживање здравствених радника и сарадника да унапреде хигијенске праксе.

– промовисање приступа иновативној хигијени руку и ресурсима за обуку за здравствене раднике и сараднике.

– унапређење евалуације за процену утицаја едукације на хигијенске праксе, укључујући утицај на спречавање болести прљавих руку и антимикробну резистенцију.

– инфекције повезане са здравственом заштитом представљају велики проблем на коме се мора континуирано радити јер може спасити многе животе. Бројне инфекције управо су повезане са хигијеном руку. Превенција и контрола болести која укључује хигијену руку основа је безбедног и ефикасног здравственог система.

 

Хигијена руку није луксуз, она је важна и неопходна за све здравствене раднике, пацијенте и њихове породице током сваког здравственог сусрета.

 

Поводом Светског дана хигијене руку у сали Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац одржано је предавање, на ком су предавачи били : струк. инж. зашт. жив. сред. Иван Џинанић и санитарно еколошки техничар Сања Богићевић.

Подршку овом предавању дала је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац и Драгана Симеуновић, главна сестра Дома здравља, а предавању су присуствовали др Соња Ђерић, помоћник директора за медицинске послове и вмт Милан Алексић, координатор превентивног центрa.