СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

Обележава се друге суботе у месецу септембру. Ове године у организацији Црвеног крста, волонтери су  одржали јавни час  на Градском тргу у Шаппцу. Учешће  је узео и шабачки Дом здравља „Др Драга Љочић“, служба хитне медицинске помоћи, као и учници средње медицинске школе „Др Андра Јовановић“ из Шапца, а посматрачи су ђаци нижих разреда основних школа. Овогодишњи слоган је „Учимо да помажемо цео живот“

На овај дан организације Црвеног крста широм света настоје да скрену пажњу колико је важно знати пружити прву помоћ за сваког појединца и за друштвену заједницу.

Фокус данашње показне вежбе је на едукацији грађана како да реагују у случају наглог срчаног застоја, како да примене мере оживљавања и употребу аутоматског дефибрилатора – дословно како спасити живот у критичном тренутку.

Директорка наше установе др Јасмина Станковић је саопштила да је 90% масовних несрећа успешно завршено баш због адекватног указивања прве помоћи. Данас ће наша екипа бити на располагању и показати указивање прве помоћи код срчаног застоја и презентовати рад аутоматског дефибрилатора. Овај изузетан апарат  је предвиђен за указивање помоћи пацијентима, како здравственим радницима тако и обученим особама које нису медицинске струке.

„Покрени некоме срце је најплеменитија ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће“