Велико интересовање за прегледе у Дреновцу

Велико интересовање за прегледе у Дреновцу

Екипа Дома здравља Шабац данас је боравила у Дреновцу, где смо организовали превентивне прегледе за житеље ромске популације. Наш тим у саставу педијатар, стоматолог, гинеколог и патронажна сестра обавио је низ прегледа,  а наши лекари разговарали су са мештанима овог мачванског села, са циљем унапређења здравствене заштите Рома, али и подизањa нивоа свести о неопходности превентивног деловања.

Педијатар је обавио 17 прегледа, урађена је и контрола вакциналног статуса, а невакцинисана деца упућена су у амбуланту. Исти број прегледа обавио је и гинеколог, а пацијенткињама је урађен и папа-тест.  У Дреновцу смо урадили и 19 стоматолошких прегледа деци од 4 до 13 година. Наш боравак у овом мачванском селу, који смо реализовали у сарадњи са  здравственим медијаторкама Милицом Аничић и Слађаном Станковић, житељи Дреновца позитивно су оценили, истичући да на овај начин штеде време и новац, јер не морају да долазе у Шабац.

Дом здравља Шабац организоваће овакве акције у местима где живи већи број припадника ромске популације и у наредном периоду, јер сматрамо да на овај начин највише доприносимо укључењу што већег броја Рома у здравствени систем, промоцији здравља и превенирању болести.