Више од 70 жена на прегледу у Волујцу

Више од 70 жена на прегледу у Волујцу

У Волујцу је 70 жена из Поцерине искористило прилику да уради превентивни гинеколошки преглед захваљујући акцији коју је наш Дом здравља организовао у тамошњом амбуланти. Организацијом скрининга у овој амбуланти Дом здравља “Др Драга Љочић” потврђује своју решеност да своје услуге учини доступним свим својим корисницима, на целом подручју територије града Шапца, повећа обухват скринингом и укаже на значај превенције.

– Ово нам много значи. Женама на селу није лако да оду до града – треба наћи превоз, заказати преглед, отићи, а имамо превише обавеза и мало времена за себе. Зато нам је ово веома важно и много нам значи – рекла је Роса Урошевић.

Дом здравља континуирано ради на повећању обухвата скринингом на карцином, указујући на важност превенције и редовних посета лекару.

–  Желимо да на овај начин скренемо пажњу и на улогу и положај жена на селу, којима смо олакшали одлазак код гинеколога, доласком у Волујац. Превентивни преглед је сигуран корак ка очувању здравља и начин да спречимо високу стопу смртности од најтежих болести. У Србији свака трећа жена умре од карцинома пре 45 године, што су поражавајући подаци, а ово је наш допринос повећању обухвата скринингом и развоју свести о значају превенције – рекла је др Јасмина Станковић, в.д. директора Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац.

Ово је друга акција ове врсте, а сличне ће бити настављене поручио је др Бранко Мишић, гинеколог.

  • Овде смо како бисмо женама са села омогућили да преглед обаве „на свом прагу“, без доласка у град и додатног ангажовања. На овај начин лакше ћемо заказати и прегледе у Шапцу, а циљ нам је да код жена подстакнемо одговорност према сопственом здрављу и развијемо свест о значају превентивних прегледа, којима се чувају здравље и живот – рекао је др Мишић.
  • Прилог о акцији скрининг прегледа у Волујцу можете погледати на: