Више посла за лекаре Хитне помоћи. Нису сва колапсна стања опасна, важна прибраност каже др Марина Трифуновић

Више посла за лекаре Хитне помоћи. Нису сва колапсна стања опасна, важна прибраност каже др Марина Трифуновић

Повећан број позива Служби хитне медицинске помоћи једна је од карактеристика летњег периода и дана са високим температурама, рекла је у емисији „Шабачка хроника“, ТВ Шабац, др Марина Трифуновић, лекар у овој служби.

– Наши најчешћи пацијенти су хронични болесници, којима не одговарају високе температуре, пре свега пацијенти са хипертензијом, са хроничном опструктивном болести плућа, срчани болесници. Јављају нам се, такође, и здраве особе са различитим вирусним, стомачним инфекцијама, као и особе које су претрпеле колапсна стања или топлотни удар – рекла је др Марина Трифуновић.

И протеклих дана било је колапсних стања и позива са јавних места.

– Ввеома је битно у таквим ситуацијама бити прибран, не паничити. Таквог пацијента потребно је одмах сместити у хлад, дати му течност, расхладити га и пустити га да се одмори, јер нису сва колапсна стања опасна по живот. Додатна опрезност потребна је у случају да пацијент дуже време не долази свести и има нека пропратна стања, попут грчева и слично. Колапс, после ког особа брзо дође свести, није разлог за забринутост и панику – каже др Трифуновић.

IMG_0064

Високе температуре доприносе смањењу концентрације, што може бити отежавајући фактор и у вожњи.

– Не крећите уморни на пут и немојте возити ноћу био би основни савет. Осим тога важно је правити честе паузе, конзумирати течност и не узимати алкохол за време вожње. На здравствено стање лоше утиче и конзумирање тешке и масне хране, пацијенти имају проблема и са боловима у стомаку, тако да би то требало избегавати, посебно у овом периоду.

Током летњих месеци повећан је и број повреда изазваних смањеним опрезом током обављања пољопривредних радова, због чега би требало избегавати излагање сунцу у најтоплијем делу дана, прилагодити гардеробу и уносити доста течности.

– Настојимо да свим нашим пацијентима изађемо у сусрет, али молимо наше суграђане да имају стрпљења уколико позивају број 194, јер је број позива, прегледа и излазака наших екипа на терен значајно повећан, а наши капацитети, због годишњих одмора, смањени – истакла је др Марина Трифуновић, лекар Службе хитне медицинске помоћи нашег Дома здравља у емисији ТВ Шабац.