Врело лето 2012. Повећан број позива Служби хитне медицинске помоћи.

Врело лето 2012. Повећан број позива Служби хитне медицинске помоћи.

Изузетно високе температуре, врели дани и пре календарског почетка лета, условили су повећан број позива Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац. Зато је важно да се сви наши суграђани понашају у складу са препорукама наших лекара. – Највећи број савета односи се на хроничне болеснике и старије суграђане, којима, пре свега, саветујемо да не излазе у најтоплијем делу дана – рекла је начелница Центра за превенцију др Сандра Ћосић, у изјави за Телевизију Шабац.

Ово се односи и на све остале наше суграђане, истакла је др Ћосић, подсећајући да је најбоље све обавезе, уколико је могуће, обавити у раним јутарњим часовима, а у периоду од 10 до 16, или чак 17 часова, не излазити напоље.

– Пацијенти са хроничним обољењима треба да се придржавају прописане терапије, али, као и сви остали, и да уносе што више течности, витамине и минерале, а исхрану прилагоде својим потребама и временским условима. Да је све ово јако важно, говоре и подаци из наше службе последњих неколико дана, јер се наши пацијенти најчешће жале на вртоглавицу, осећај малаксалости, зујање у ушима, што је типично за нагле скокове температуре.

Уколико је неопходно у најтоплијем делу дана бити напољу, потребно је прилагодити и одевање временским условима. Одећа треба да нас заштити од јаког сунчевог зрачења, да буде од природних материјала, у светлим бојама, заштићени кремом одговарајућег фактора.

– Нeопходно је уз себе имати течност, заправо воду, јер је то једини начин да се организам рехидрира. Уколико дође до веће изложености сунцу, до појаве симптома сунчанице, потребно је особу склонити са места на ком је дошло до појачаног излагања сунцу, обезбедити надокнаду течности, гутљај по гутљај, док не буде доступна стручна помоћ. У сваком случају, важно је прилагодити своје понашање – од исхране до одевања, укључујући и изложеност сунцу, екстремно високим температурама, какве имамо последњих дана.