За осмех наше деце – ОСМЕХНИ СЕ ЗДРАВО!

За осмех наше деце – ОСМЕХНИ СЕ ЗДРАВО!

Посетом вртићу „Младост“ шабачке Предшколске установе „Наше дете“ Дом здравља “Др Драга Љочић” обележио је Недељу здравља уста и зуба. У оквиру акције, наше екипа предвођена др Јасмином Станковић, директорком наше установе, посетила је вртић „Младост“, а др Зорица Божић, стоматолог је у разговору са најмлађима истакла важност развоја здравих навика и оралне хигијене у очувању здравља уста и зуба. Малишани су показали део свог умећа, показујући своје знање у овој области.

Мере заштите зуба треба проводити током читавог живота почевши и преницања зуба, тј. током трудноће. Посебно значајна циљна група за превентивни рад су труднице и деца школског и предшколског узраста код којих се могу спровести скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба. У предшколском и школском узрасту се и много тога научи о оралном здрављу и навике о хигијени се устаљују. Из наведених разлога, у оквиру ове кампање посебно су активна деца предшколског и основношколског узраста, наставници и родитељи.

Главни фактори ризика, као што су пушење, употреба алкохола и неправилна исхрана са великом количином масти, соли и шећера доприносе развоју болести уста и зуба. Ризик обољевања од малигних болести усне дупље је 15 пута већи када се комбинује више фактора ризика као што су употреба дувана и алкохола. Стога је у овкиру Недеље здравља уста из уба, поред препорука које се односе на редовне контроле код стоматолога и одржавање хигијене, потребно нагласитии значај ових фактора ризика.