Захваљујући информатичкој опреми све здравствене установе део једног система. Подаци о пацијенту безбедни, услуга бржа и ефикаснија.

Захваљујући информатичкој опреми све здравствене установе део једног система. Подаци о пацијенту безбедни, услуга бржа и ефикаснија.

Информатизација здравствених установа од изузетног је значаја за побољшање квалитета услуге – на добитку су и пацијенти и здравствени радници, оцењено је данас на конференцији за новинаре у шабачкој болници. Представницима средстава информисања обратили су се др Периша Симоновић, државни секретар Министарства здравља, Нада Теодосијевић, координатор за развој информационо комуникационих технологија пројеката РЗС – ДФ и ДИЛС, прим. др Весна Ђурић, директорка Дома здравља Шабац и др Зора Николић, директорка болнице.

Дом здравља Шабац кренуо је у процес информатизације још 2007. године, а данас су све наше амбуланте и службе повезане са централом, као и Фондом за здравствено осигурање. На основу првих показатеља информатичка опрема коју је у оквиру ДИЛС пројекта добио наш Дом здравља од велике је помоћи у пружању ефикасне и квалитетне услуге.

– Пацијенти на овај начин могу лакше и брже да закажу прегледе. Наша услуга је бржа и једноставнија, а информатизацијом свих здравствених установа биће омогућен бржи међусобни контакт, због чега ће здравствена услуга бити доступнија нашим пацијентима.

У оквиру пројеката Министарства здравља и Светске банке, за информатизацију шабачке болнице и дома здравља издвојено је око 280.000 евра. За Дом здравља Шабац, кроз реализацију пројекта Министарства здравља и Светске банке „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ – ДИЛС обезбеђена су средства за хардвер (20 персоналних рачунара, 10 штампача), имплементацију локалне информатичке мреже (ЛАН и WАН) и унапређење постојећег софтвера у вредности од 44.500 евра.

– Наш план је да до 2015. године домови здравља и болнице у Србији буду део јединственог система. Фаза у којој је сада информатизација здравствених установа у нашој земљи гарантује да ћемо овај циљ и остварити – рекао је др Периша Симоновић, државни секретар Министарства здравља Србије.

Информатизацијом здравствених установа повећавамо безбедност података о пацијентима нагласила је Нада Теодосијевић, координатор за развој информационо комуникационих технологија пројеката РЗС – ДФ и ДИЛС.

– Децидно је утврђено на који начин се моће приступити подацима о пацијенту и ко то може и под којим условима урадити. Подаци су на овај начин безбеднији него раније, што је само једна од предности информатизације – сматра  Нада Теодосијевић.

Активности Министарства здравља које се спроводе на информатизацији система здравствене заштите Србије у складу су са стратешким опредељењем дефинисаним у документу е-Здравље2015, речено је на данашњој конференцији за новинаре посвећеној информатизацији шабачких здравствених установа.