1. октобар 2014 – Међународни дан старијих особа

1. октобар 2014 – Међународни дан старијих особа

„Не запоставимо никога: промовишимо друштво за све генерације”

Старење популације данас представља један од највећих успеха човечанства, али и један од највећих јавноздравствених изазова. Неопходно је истаћи да је удео особа старијих од 60 година у порасту и да се тај тренд наставља са једне стране услед опадајуће стопе наталитета, а са друге стране услед повећања дужине животног века. Процењује се да ће број особа старијих од 60 година порасти од 600 милиона у 2000. години на преко 2 милијарде у 2050. години.

Међународни дан старијих особа је посебан дан за старије особе широм света. Слоган овогодишње кампање „Не запоставимо никога: промовишимо друштво за све генерације” изабран је са циљем да се скрене пажња јавности на чињеницу да ће старење популације и популациона динамика обликовати кључне изазове за развој са којима ће се свет суочити у 21. веку. Необраћање пажње на старије особе значи да се не обраћа пажња на 20 посто светске популације до 2030. године, када ће бити више људи старијих од 60 година него деце млађе од 10 година, при чему ће те брзе промене у старосној структури пре свега захватити земље у развоју. Ако је наш циљ да изградимо „будућност какву желимо”, морамо обратити пажњу на становништво старије од 60 година за које се очекује да се достићи број од 1,4 милијарде до 2030. године.

Циљеви овогодишње кампање усмерени су на:

1.  Истицање кључних принципа на којима почива агенда развојног плана УН након 2015. године, која никога не запоставља и укључује питања која највише брину старије особе.

2. Скретање пажње на чињеницу како питања старења лако постају фокус интересовања различитих група ако је осигурано њихово укључивање.

Обележавање овогодишњег Међународног дана старијих особа ће нам омогућити увид у резултате великог и комплексног процеса израде развојног плана УН након 2015. године који је започет сумирањем гледишта људи широм света – богатих, сиромашних, са југа и севера, жена и мушкараца, старих и младих, урбаних и руралних – са намером да упозна доносиоце одлука о томе шта људи желе да виде у новом сету развојних циљева. Земље чланице су користиле ове информације равноправно са стручним мишљењима на бројним панелима, консултацијама и истраживачким документима, као основу за преговарање. Главни принцип који их је водио је „Не запоставити никога”.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Главна скупштина Уједињених нација (УН) 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.