10. март – Светски дан бубрега

10. март – Светски дан бубрега

10. март – Светски дан бубрега обележава се под слоганом: БОЛЕСТ БУБРЕГА КОД ДЕЦЕ – СПРЕЧИМО НА ВРЕМЕ! У поводу овог дана Дом здравља Шабац организовао је трибину у Служби поливалентне патронаже, током које је наш педијатар разговарао са родитељима деце која имају проблеме са болестима бубрега, а са циљем да их информишемо и олакшамо живот деце која имају овај здравствени проблем. Тим поводом и текст Службе за здравствену заштиту деце:

SVI GLEDAJU

СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА ОБЕЛЕЖАВА СЕ ПОД СЛОГАНОМ: БОЛЕСТИ БУБРЕГА КОД ДЕЦЕ – СПРЕЧИМО НА ВРЕМЕ, А У ЦИЉУ ИНФОРМИСАЊА ШИРЕ ЈАВНОСТИ О БОЛЕСТИМА БУБРЕГА КОД ДЕЦЕ РАДИ БЛАГОВРЕМЕНОГ ОТКРИВАЊА И ЛЕЧЕЊА БОЛЕСТИ БУБРЕГА У ДЕТИЊСТВУ, КАКО БИ ИЗГРАДИЛИ ЗДРАВИЈУ БУДУЋУ ГЕНЕРАЦИЈУ.

БУБРЕЗИ СУ ПАРНИ ОРГАНИ ЧИЈА ЈЕ ГЛАВНА ФУНКЦИЈА ИЗЛУЧИВАЊЕ ТОКСИЧНИХ ПРОДУКАТА МЕТАБОЛИЗМА И ВИШКА ТЕЧНОСТИ ИЗ ОРГАНИЗМА.У БУБРЕЗИМА СЕ ПРОИЗВОДЕ СУПСТАНЦЕ КОЈЕ СТИМУЛИШУ КОШТАНУ СРЖ ДА СТВАРА ЦРВЕНА КРВНА ЗРНЦА,ПРАВИЛАН РАСТ И РАЗВОЈ КОСТИЈУ,РЕГУЛИШУ КРВНИ ПРИТИСАК.

БРОЈНЕ БОЛЕСТИ БУБРЕГА И ДРУГЕ КАО ШТО ЈЕ ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ И ХИПЕРТЕНЗИЈА МОГУ ДА НАРУШЕ НОРМАЛНУ ФУНКЦИЈУ БУБРЕГА И ВРЕМЕНОМ ДА ДОВЕДУ ДО РАЗВОЈА ХРОНИЧНЕ БОЛЕСТИ БУБРЕГА.НАЈЧЕШЋИ УЗРОЦИ ХРОНИЧНЕ БОЛЕСТИ БУБРЕГА У ПЕРИОДУ ОД РОЂЕЊА ДО ЧЕТВРТЕ ГОДИНЕ ЖИВОТА СУ УРОЂЕНЕ АНОМАЛИЈЕ БУБРЕГА,НАСЛЕДНЕ БОЛЕСТИ БУБРЕГА,А ОД ЧЕТВРТЕ ДО ПЕТНАЕСТЕ ГОДИНЕ СУ НАСЛЕДНЕ БОЛЕСТИ БУБРЕГА,НЕФРОТСКИ СИНДРОМ,РЕФЛУКСНА НЕФРОПАТИЈА,ПОНАВЉАНИ ПИЈЕЛОНЕФРИТИСИ,ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ.

БЛАГ И УМЕРЕН ОБЛИК ХРОНИЧНЕ БУБРЕЖНЕ БОЛЕСТИ МОЖЕ ПРОЛАЗИТИ НЕПРИМЕЋЕНО ЈЕР СУ СИМПТОМИ НЕСПЕЦИФИЧНИ:ГУБИТАК АПЕТИТА, ПОВРАЋАЊЕ, ГАСТРИТИС, МАЛОКРВНОСТ, ХИПЕРТЕНЗИЈА, ЗАОСТАЈАЊЕ У РАСТУ, ЗАОСТАЈАЊЕ ИСПОЉАВАЊА СЕКУНДАРНИХ ПОЛНИХ КАРАКТЕРИСТИКА, БОЛОВИ У МИШИЋИМА, ДЕФОРМИТЕТИ И ПРЕЛОМИ КОСТИЈУ.

RODITELJI

У ТЕШКОМ СТАДИЈУМУ ХРОНИЧНЕ БУБРЕЖНЕ БОЛЕСТИ ДОЛАЗИ ДО ОТКАЗИВАЊА ФУНКЦИЈЕ БУБРЕГА-ТЕРМИНАЛНЕ БУБРЕЖНЕ ИНСУФИЦИЈЕНЦИЈЕ КАДА СЕ СПРОВОДИ ДИЈАЛИЗА ИЛИ ТРАНСПЛАТАЦИЈА БУБРЕГА.

СВАКИ ПОРЕМЕЋАЈ МОКРЕЊА (УЧЕСТАЛО МОКРЕЊЕ, БОЛНО И ОТЕЖАНО МОКРЕЊЕ,СМАЊЕНО ИЗЛУЧИВАЊЕ УРИНА,НОЋНО МОКРЕЊЕ, НЕМОГУЋНОСТ МОКРЕЊА, БОЛ У СТОМАКУ, ОТОЦИ, ПОВИШЕН КРВНИ ПРИТИСАК УКАЗУЈУ НА ЕВЕНТУАЛНО ПОСТОЈАЊЕ БОЛЕСТИ БУБРЕГА.

САВЕТ РОДИТЕЉИМА КАД ГОД ПРИМЕТЕ ОВЕ ПРОМЕНЕ ДА ДОВЕДУ ДЕЦУ НА ПРЕГЛЕД КОД ЛЕКАРА.ТАКОЂЕ ДА И КАДА СУ ДЕЦА БЕЗ ТЕГОБА ДА ДОВОДЕ ДЕЦУ НА РЕДОВНЕ СИСТЕМАТСКЕ ПРЕГЛЕДЕ КАДА СЕ ДЕЦИ МЕРИ ТЕЛЕСНА ВИСИНА,ТЕЛЕСНА МАСА,КРВНИ ПРИТИСАК,РАДЕ ЛАБОРАТОРИСКИ НАЛАЗИ КРВИ И МОКРАЋЕ ЈЕР И ТАДА МОГУ ДА СЕ ОТКРИЈУ АБНОРМАЛНОСТИ КОЈЕ МОГУ УКАЗАТИ НА ПОСТОЈЕЊЕ БУБРЕЖНЕ БОЛЕСТИ.

PLAKAT

ОСАМ ЗЛАТНИХ ПРАВИЛА ЗА СМАЊЕЊЕ РИЗИКА ЗА РАЗВОЈ БОЛЕСТИ БУБРЕГА:

– БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!

– РЕДОВНО КОНТРОЛИШИТЕ НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ!

– ХРАНИТЕ СЕ ПРАВИЛНО И ОДРЖАВАЈТЕ НОРМАЛНУ ТЕЛЕСНУ ТЕЖИНУ!

– УЗИМАЈТЕ ДОВОЉНЕ КОЛИЧИНЕ ТЕЧНОСТИ!

– ПРЕСТАНИТЕ ДА ПУШИТЕ!

– НЕ УЗИМАЈТЕ ЛЕКОВЕ КОЈИ НИСУ ПРОПИСАНИ РЕЦЕПТИМА!

– РЕДОВНО КОНТРОЛИШИТЕ БУБРЕГЕ УКОЛИКО ИМАТЕ ЈЕДАН ИЛИ ВИШЕ ФАКТОРА РИЗИКА!