10. септембар – Светски дан превенције самоубистава

10. септембар – Светски дан превенције самоубистава

Сваких 40 секунди у свету се деси самоубиство, а готово милион људи широм света сваке године се убије, а чак 20 пута више покуша самоубиство. Милион људи, који се одлуче на самоубиство, је више него укупан број жртава рата и убистава, упозорава Светска здравствена организација, што апсолутно чини оправданим настојање да се скрене пажња на ове веома важне податке, превентивно делује и подсети да је самоубиство могуће спречити. Последњих година број самоубистава у Србији је у порасту – сваке године близу 1.400 особа одузме себи живот, а психички проблеми сматрају се једним од главних „окидача“, упозоравају стручњаци поводом Светског дана превенције самоубистава. Најчешће се на овај корак у нашој земљи одлуче особе старије од 50 година, јер се тада, кажу стрњчњаци, углавном своди „животни биланс“. Самоубиства се најчешће догађају у пролеће или почетком лета, јер се тада „буди природа“, па депресивне особе осећају већи притисак, мишљење је психолога. Нешто мањи број особа склоних суициду је међу популацијом узраста од 35 до 54 године, док су самоубиства међу популацијом од 15 до 24 године на другом месту узрока смртности у тој старосној групи.

У последњих 45 година, стопа самоубиства порасла је за 60 одсто широм света, а по броју самоубистава предњаче земље бившег Совјетског Савеза, али и оне у којима се дешавају велике политичке и економске турбуленције. Највећа стопа самоубистава је регистрована у источноевропским земљама, као што су Литванија и Русија, а најниза у латиноамеричким државама. Међу адолесцентима старости од 15 до 19 година, самоубиство је други по учесталости узрок смрти и сваке године се убије најмање 100.000 младих тог узраста.

Самоубиства међу одраслима су најчешћа код људи од 75 година, наводи СЗО, напомињући да старији људи имају израженије самоубилачке намере и користе смртоносније начине самоубиства него млади. Мушкарци се на самоубиство одлуче три пута чешће него жене, али зато жене три пута чешће него мушкарци покушавају да се убију. За превенцију самоубиства пре свега је важно да доктори препознају депресивност, јер у данашње време она може доста успешно да се лечи адекватним лековима.

Како је подршка особама које су у кризи веома важна, а превенција најбољи лек, Светски дан превенције самоубиства има за циљ да подсети је самоубиство могуће спречити и да је улога друштва, здравствених и свих других институција, али и појединаца од изузетног значаја.

Међу организацијама које препознају важност ове теме је Центар за превенцију самоубиства и пружање емотивне подршке „Срце“. Центар „Срце“ је волонтерска, невладина и непрофитна организација која се бави пружањем емотивне подршке особама у кризи и превенцијом самоубиства, а само у току 2012. примио је више од 2.800 позива особа којима је помоћ потребна.

 

 

 

Информације које могу бити од помоћи, како особама у кризи, тако и њиховом окружењу, у препознавању симптома који могу бити показатељ постојања проблема може видети на

http://www.centarsrce.org/index.php?option=com_content&view=category&id=53&Itemid=2