22. март – Светски дан вода. Велике количине воде користе се у производњи хране.

22. март – Светски дан вода. Велике количине воде користе се у производњи хране.

Светски дан вода обележава се 22. марта. Имајући у виду значај који вода има за живот, циљ обележавања овог дана је да се скрене пажња на све мање количине здраве, пијаће воде и потребу за њеном рационалном потрошњом. Иако су три четвртине планете Земље покривене водом, само мала количина те воде је слатка вода. Од те количине скоро 70 процената се користи за производњу хране, а у земљама у развоју и до 95 процената. Због тога је овогодишња тема обележавања Светског дана вода усмерена на чињеницу да је вода важан фактор у производњи хране и да се у те намене користе велике количине воде.

Ово илуструју и подаци да је за производњу 1кг пшенице потребно 1.500 литара воде, а за 1 кг меса 10 пута више, укључујући воду за исхрану животиња, воду за одржавање хигијене и процесну обраду. Када се узму у обзир стално повећање светске популације и све људске активности које захтевају употребу воде, као што су употреба воде за пиће, кување, одржавање личне и опште хигијене, производњу хране, одеће и другог, потребе за водом се све више увећавају.

Због тога у свим сегментима производног ланца, од произвођача до потрошача, постоји низ мера и активности које се могу предузети да се вода сачува, а у исто време обезбеди и довољно хране за све људе на планети.

– Пре свега, добром пољопривредном праксом потребно је обезбедити највећу могућу продуктивност уз очување расположивих водних ресурса

– поред поштовања принципа правилне исхране неопходно је и поштовање принципа рационалне исхране, односно чувања хране. Сматра се да се 30% произведене хране широм света баца, па је и вода која је искоришћена за њену производњу заувек изгубљена

У којој мери је важна рационална потрошња воде говоре и процене стручњака, који кажу да око 1,1 милијарди људи нема приступ пијаћој води, а 2,5 милијарди нема обезбеђене елементарне санитарне услове. Шест хиљада деце млађе од пет година сваког дана умире од болести проузрокованих загађеном водом, а више од пет милиона људи годишње, што је десет пута више него број погинулих у свим ратовима годишње на свету.

Потражња за водом константно расте. Очекује се да ће 2030. године светска популација достићи 8,1 милијарду становника, а да ће потреба за храном бити за 55 процената већа него што је то било 1998.

Зато је важно да чувамо водне ресурсе, а воду користимо рационално. То је, између осталог, порука дана који се обележава као Светски дан вода од 1993.г. Наиме, Генерална скупштина Уједињених нација (УН) је резолуцијом из 1992. године 22. март одредила као Светски дан вода, а он је први пут обележен 1993. године. Све земље су позване да тај дан посвете примени препорука УН и предузму конкретне кораке и активности у складу са својим националним интересима.