31. мај – Светски дан без дуванског дима

31. мај – Светски дан без дуванског дима

Сваке године 31. маја Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене ризике повезане са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.Статистика показује да се конзумирање цигарета повезује са смртним исходом код око шест милиона људи годишње.

BEZ DIMA

Циљеви кампање Светског дана без дуванског дима у 2016. години су: истаћи улогу безличних паковања као једног елемента свеобухватног мултисекторског приступа у контроли дувана, олакшати усвајање политике о безличним паковањима у државама-уговорним странама Оквирне конвенције и на глобалном нивоу, обезбеђивањем убедљивих и јасних података о њиховој ефикасности, охрабрити државе-уговорне стране да ојачају мере које се тичу паковања и обележавања дуванских производа, али и које ограничавају рекламирање, промоцију и спонзорства и тиме постепено олакшавају усвајање безличних паковања и подржати државе-уговорне стране и цивилно друштво да се супротставе уплитању дуванске индустрије у политичке процесе који се тичу усвајања закона о безличним паковањима.

Према подацима те организације употреба дувана је попримила епидемијске размере и представља једну од највећих здравствених претњи у свету.

Статистика показује да се конзумирање цигарета повезује са смртним исходом код око шест милиона људи годишње.

У Србији и Београду и даље пуши трећина одраслих становника, а оно што посебно забрињава је благи пораст процента пушача, према резултатима Истраживања здравља становништва Србије.

Ове године Светски дан без дуванског дима обележава се под слоганом „Припремимо се за безлична паковања дуванских производа“.

Поруке су усмерене на једну од мера која смањује потражњу за дуванским производима, како су показала искуства из Аустралије, прве земље која је ту меру у потпуности имплементирала.

BEZ DIMA 1

Наиме, препоручује се увођење униформног, обичног паковања за све врсте цигарета, независно од бренда, уз истовремено видно истицање здравствених упозорења, уместо досадашњих паковања, која су дизајнирана тако да буду атрактивна, рекламирају производ и подстичу његову употребу.

O,последицама активног пушења и изложености дуванском диму по здравље, наглашено је да се у Србији сваке године у просеку региструје 5.500 новооболелих особа оба пола од рака бронха и плућа и сваке године у просеку 5.000 особа оба пола изгуби живот од ове врсте рака.

Дуванском диму изложен је сваки други одрасли становник Србије, а скоро исто толико (47,1%) непушача је забринуто због штетних последица дуванског дима по сопствено здравље. Заступљеност пушења у Србији одржава се на високом нивоу већ дуги низ година. Према Истраживању здравља становника Србије заступљеност пушења међу одраслим становништвом износи 34,7%.