4. фебруар – Светски дан борбе против рака

4. фебруар – Светски дан борбе против рака

Сваке године у свету од рака оболи преко 10 милиона особа. Податак је утолико алармантнији, ако се има у виду да већина малигних болести настаје под утицајем нашег понашања и утицаја средине. Већи број ових болести може се спречити деловањем на факторе ризика, јер се скоро две трећине умрлих од рака доводи у везу са пет ризичних фактора, a то су: пушење, навике у исхрани-гојазност, физичка неактивност, злоупотреба алкохола, УВ зрачење.

Унапређење свести о утицају фактора ризика на оболевање од рака, може допринети спречавању појаве ове болести. Будимо  зато одговорни према сопственом здрављу!

Ево зашто је важно да одустанемо од штетних навика:

ПУШЕЊЕ

Употреба дувана је најзаступљенији превентибилни узрок малигних болести у свету. Процењује се да је пушење одговорно за 30% укупне смртности од малигних болести и 80-90% смртности од рака плућа. Пацијенти који пуше, без обзира на број попушених цигарета, треба што пре да престану са том навиком. Неопходно је подржавати одвикавање од пушења, обезбедити саветовање, супституцију никотина и друге доступне програме за одвикавање од пушења.

НАВИКЕ У ИСХРАНИ-ГОЈАЗНОСТ

Навике у исхрани су повезане са настанком 30% случајева рака у развијеним земљама. На ризик за настанак рака утичу избор врсте хране, квалитет и начин припремања намирница, као и укупан калоријски унос. Са повећаним ризиком повезује се усољена риба, конзервисано месо, со и усољена храна, веома врели напици и храна, афлатоксин-гљивична контаминација која се понекад може наћи на зрнастој храни, нпр. кикирикију.

Исхрана треба да буде базирана на најмање 5 порција разног воћа и поврћа, махунарки, легуминоза, рибе, на уносу целих житарица, ораха, бадема. Гојазност дефинисана као индекс телесне масе (БМИ) већи од 30кг/м2 повезана је са око 10% свих случајева рака.

ФИЗИЧКА НЕАКТИВНОСТ

Физичка неактивност као фактор ризика повезана је са око 1% свих случајева рака. Физичка активност се најчешће повезује са превенцијом рака дебелог црева, дојке и простате. Препоручује се умерена физичка активност (брза шетња,трчање,вожња бицикла,аеробик вежбе) сваког дана по 30 минута.

ЗЛОУПОТРЕБА АЛКОХОЛА

Свакодневно испијање више од 2 стандардна пића повећава ризик за настанак рака јетре, усне дупље, ждрела, једњака, гркљана, дојке и дебелог црева.Ризик расте са повећањем количине алкохола.

УВ ЗРАЧЕЊЕ

Дугогодишње излагање УВ зрацима (сунце или соларијум) повезује се са настанком карцинома коже. Прекомерно излагање УВ зрацима, нарочито у детињству, повећава ризик настанка меланома коже.

Истраживачи процењују да би се уклањањем штетних деловања и увођењем позитивног понашања могао спречити настанак до 2/3 случајева карцинома.