7. април – Светски дан здравља

7. април – Светски дан здравља

Тема Светског дана здравља ове године је старење и здравље, а слоган кампање је „Здравље додаје живот годинама“, чиме се наглашава да добро здравље помаже старијим особама да воде продуктиван живот у старости. Чињенице које упућују на важност ове теме, између осталих, су да се:

број особа старијих од 60 година удвостручио од 1980.г.

број особа старијих од 80 година ће бити скоро четири пута већи до 2050.г. и износиће 395 милиона.

Светска популација убрзано стари, а животни век је дупло дужи него почетком прошлог века. Овакве демографске промене условљавају потребу за организованом бригом о побољшању услова за активно старење, али и актуелизују борбу против стереотипа, када је у питању ова тема.

Најчешћи стереотипи:

Стари људи су они  „чије време је прошло

Док се за старије раднике често претпоставља да су мање продуктивни од млађих, а студије показују врло мали пад пажње и брзине обраде података са годинама, већина особа задржава менталне спсобности, као и способност учења и у старијем добу. Они такође имају предност искуства и институционалну меморију. Погоршање у физичким способностима може да буде много мање него што се претпоставља. Британски држављанин Фауја Синг је 16. октобра 2011. године постао први стогодишњак који је успео да истрчи маратон Торонто Ватерфронт у Канади

Старији људи су беспомоћни

Чињеница да су старији људи посебно угрожени у кризним ситуацијама не значи да су стари људи генерално беспомоћни. Након циклона Сидр 2007. године у Бангладешу, одбори старијих људи имали су активну улогу, ширећи упозоравајуће поруке људима и породицама које су биле под највећим ризиком, идентификујући оне који су били најјаче погођени, састављајући спискове корисника и обавештавајући где и када могу добити помоћ. Након земљотреса и цунамија 2011. године у Јапану, стари људи и пензионери јавили су се да волонтирају у областима нуклеарне катастрофе наводећи да се не плаше радиоактивне контаминације и зрачења. Управо због својих година  нису били много забринути од дугорочних ефеката изложености зрачењу.

Стари људи ће постати сенилни

Повремени пропусти у меморији су чести у било ком узрасту. Иако ризик од развијања симптома деменције расте са годинама старости посебно код људи преко 60 година, могући знаци деменције (губитак интелектуалних способности), као што су несигурност у обављању једноставних задатака, отежано завршавање реченице и конфузија око месеца или годишњег доба, нису нормални знаци старења. Већина старих људи је у стању да управља својим финансијама и својим свакодневним животом. Они могу да дају пристанак за лечење или за медицинске интервенције које су им потребне. У ствари, неке врсте памћења могу остати исте или се чак побољђавају са годинама, као на пример семантичка меморија, која је везана за способност да се сетимо концепта и општих чињеница које нису у вези са специфичним искуствима.

Старије жене су мање вредне од млађих жена

Људи често вреднују жену по њеној лепоти, младости и способности да има децу. Улога коју старије жене имају у својим породицама и заједницама, водећи рачуна о својим партнерима, родитељима, деци и унуцима се често превиди. Многе жене брину о више од једне генерације. Ове жене су често и саме у поодмаклом животном добу. На пример, у подсахарској Африци, 20% сеоских жена старих 60 и више година су основни стуб бриге за своје унуке.

Старији људи не заслужују здравствену негу

Стања која се могу лечити код старијих људи се често превиде или одбаце као „нормалан део старења“. Право на најбоље могуће здравље се не умањује како старимо: друштво углавном поставља старосне границе за приступ сложеним терапијама или одговарајућој рехабиитацији и секундарној превенцији болести и неспособности. Старост није ограничавајући фактор здравља или укључивања старих у социјалне токове, већ је то индивидуална и друштвена заблуда, дискриминација и злоупотреба који спречавају активно и достојанствено старење.

Кључне поруке овогодишњег Светског дана здравља су промоција здравог стила живота, заштита здравља, ублажавање бола и неспособности у старијем добу. Окружење прилагођено годинама и рано откривање болести, као и превенција и нега побољшавају здравље старих људи. Овогодишња кампања у поводу Светског дана здравља има за циљ да подстакне на акцију и постигне позитивне промене. Како би се овај циљ остварио потребно је истаћи да су:

– СТАРИ ЉУДИ ДРАГОЦЕН РЕСУРС У СВОЈИМ ДРУШТВИМА И ТРЕБА ДА СЕ ОСЕЋАЈУ ВРЕДНИМА

– ДОБРО ЗДРАВЉЕ ТОКОМ ЖИВОТА ПОМАЖЕ ДА ИСКУСИМО ВЕЋИНУ ПОЗИТИВНИХ АСПЕКАТА СТАРЕЊА

– ДРУШТВА КОЈА БРИНУ О СТАРОМ СТАНОВНИШТВУ И ПОДРЖАВАЈУ ЊИХОВО АКТИВНО УЧЕШЋЕ У СВАКОДНЕВНОМ ЖИВОТУ БИЋЕ БОЉЕ ПРИПРЕМЉЕНА ДА СЕ НОСЕ СА ПРОМЕНАМА У СВЕТУ