Бројним активностима обележена XXV Недеља здравља уста и зуба

Бројним активностима обележена XXV Недеља здравља уста и зуба

У трећој недељи маја од 18. до 24.05.2015. године обележена је XXV недеља здравља уста и зуба под слоганом „Осмехни се здраво“.У току ове недеље интензивиране су активности о значају здравља уста и зуба, као важном и нераскидивом делу општег здравља. Кампању су спровели запослени стоматолошке службе Дома здравља, Превентивног центра, Завода за јавно здравље Шабац и управe Дома здравља Шабац.

DECA ZUBICI

Конкурс за израду литерарних и ликовних радова послат је предшколској установи и свим основним школама. У ЗЗЈЗ изабраће се по три најуспешнија рада у категорији предшколског узраста, ученика од прво до четвртог разреда и ученика од 5. до 8. разреда, који ће бити прослеђени у Институт за јавно здравље Београд.

У стоматолошкој ординацији ОШ „Вук Караџић“ др Татјана Матић и сестра Мирјана Димитријевић организовале су предавање и рад у великој групи са децом вртића „Бубамара“, уз изложбу у чекаоници.

У Превентивном центру нашег Дома здравља одржана је трибина са мајкама и малом децом на којој су учествовале др Нина Зеленовић, др Дајана Јокић, главна сестра Данијела Марковић и главна сестра стоматологије Биљана Адамовић. Мајкама су подељене кутијице за чување млечних зуба и разни едукативни материјали.

Истог дана др Дајана Јокић одржала је предавање у вртићу „Бајка“ са групом од 40-оро деце предшколског узраста. Деца су на поклон добила пасте за зубе и едукативни материјал.

DECA SA PASTOM

У вртићу „Пролеће“ др Петар Кнежевић и стом.сестра Весна Селенић, у ординацији у ОШ „Стојан Новаковић“ организовали су приредбу заједно са васпитачима. Истог дана гости емисије „Шабачка хроника“ на ТВ Шабац биле су др Јулија Тодоровић и др Дајана Јокић.

У вртићу „Младост“ прим. др Зорица Божић и др Лучић-Мисојчић организовале су предавање на тему „Каријес као последица лоше оралне хигијене“. Овим предавањем обухваћено је око 60-оро деце.

DECA I DR

Кампања је завршена 22. маја, заједничком акцијом. Велики труд и залагање показали су лекари и сестре централне амбуланте стоматологије Направљено је на десетине заставица са едукативним порукама, штампани и лепљени зуби на дугачким штапићима које смо делили деци, затим балони, агитке, флајери. То је све било постављено на столовима у свечаној Сали Дома културе где је одржана завршна манифестација. У две велике корпе стајало је воће, јабуке и поморанџе, које смо добили од спонзора, као и Листерин раствор за испирање усне дупље, добијен из завода. Васпитачи и деца вртића „Бајка“ приредили су лепу, забавну приредбу у складу са кампањом, а програм је водио васпитач Ђорђе Дамјановић. На крају приредбе сва деца учесници (око 30 деце) добили су поклон пакете од Графосела, воће и пасте за зубе. Три најмлађа учесника ликовног конкурса, трогодишњаци из вртића „Бајка“, Ива Кобиларев, Дуња Радосављевић и Даница Буцало добили су посебне пакетиће као награду. У Сали су били постављени пулт Дома здравља,панои са ликовним радовима деце,постери са ранијих кампања недеље здравља уста и зуба. Посећеност је била велика, изнад наших очекивања, а деца и родитељи су били веома задовољни.

DECA PRIREDBA

Захваљујем се свим својим колегама, главној сестри Маји Марковић, Мирјани Дивљаковић, заменици, директору прим.др Мирославу Поповићу на помоћи и подршци и свим осталим који су помогли да се ова XXV НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА у граду Шапцу организује на овакав начин. Захваљујем и спонзорима кампање: др Вукица Здравковић, Colgate- palmoliove, Београд, Књижара Графосел и трговинска радња Оаза, који су нам обезбедили поклоне за децу.

                            Др Дајана Јокић

                    Шеф превентивне и дечије стоматологије