Деца оболела од карцинома у стоматологији

Деца оболела од карцинома у стоматологији

Здравствена заштита деце у стоматологији се обезбеђује спровођењем превентивних мера кроз редовне систематске прегледе и здравствено васпитни рад. Циљ систематских прегледа је очување оралног здравља, сузбијање и рано откривање болести и других поремећаја лица и виличних костију деце. Промене у усној дупљи које прате децу оболелу од малигних болести јављају се током промене терапијских протокола и углавном су неспецифичне. Настају услед склоности ових пацијената ка инфекцијама и као последица метаболичких поремећаја у епителу слузокоже уста који је осетљив на најмањи поремећај снабдевања крвљу. Најчешће промене у усној дупљи су мукозити, инфекције, бол, поремећај укуса и поремећај функције пљувачних жлезда. Промене су изражене на гингиви и епителу језика, док се на оралној слузокожи промене манифестују у виду раница.

Деца оболела од карцинома захтевају изузетну пажњу при стоматолошком раду, како превентивном, тако и терапијском. Термин обољења уста и зуба у лечењу основног обољења обухвата здравствено васпитни рад пацијената и родитеља, дијагностику и лечење постојећих болести уста и зуба пре почетка терапије, током терапије као и по завршетку лечења.

Превентивне мере: орална хигијена подразумева прање зуба и језика 1-2 пута дневно употребом меке четкице, водећи при том рачуна о општем хематолошком стању оболелог детета. Пацијенти са лошом хигијеном могу користити и растворе за испирање уста који не садрже алкохол. Правилна исхрана оболеле деце је веома битна. Превентивне мере подразумевају и употребу флуора.

Интензивна стоматолошка заштита током хемиотерапије је од велике важности зато што смањује ризик од развоја умереног или јаког мукозита, а може спречити инфекцију у усној шупљини. Због различитог нивоа тромбоцита понекад се саветује и чишћење уста и зуба само газом наквашеном  раствором соде бикарбоне. У овом периоду се саветује исхрана која је мека и блага и неоштећује слузокожу. Креме за уста су саставни део хигијене.

Циљ оралног прегледа после завршене хемиотерапије има два дела:

– Очување оралног здравља

– Обука пацијента, родитеља или старатеља о важности оптималне оралне неге да би се смањили орални проблеми

Тим стоматолога се труди да олакша животе деци оболелој од карцинома и њиховим најближим пружајуци им практичну и емотивну подршку.

Снови болесне деце морају постати стварност!

Служба стоматологије Дома здравља Шабац