До сада у Мачванском округу дато 300.000 вакцина против Ковида

До сада у Мачванском округу дато 300.000 вакцина против Ковида

Доктор Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље у Шапцу, примио је данас на пункту за масовну имунизацију Дома здравља „Др Драга Љочић“ трећу (бустер) дозу вакцине против Ковида 19, као и вакцину против сезонског грипа. Он је апеловао на здравствене раднике да што више промовишу вакцинацију, а на суграђане да се у што већем броју одазову на имунизацију. Доктор Вујковић је изнео забрињавајуће податке да је у овом тренутку у ковид болницама Мачванског округа хоспитализовано преко 300 тешко оболелих пацијената, а да је у протеклих месец дана од последица инфекције Ковидом 19 преминуло 162 људи.

– Велики број је био оних који су били радно способни, а четири петине није било вакцинисано. До сада смо у Мачванском округу дали скоро 300.000 доза вакцина против Ковида 19 и није било ниједног озбиљног нежељеног дејства. Данас сам искористио своје право да заштитим своје и здравље својих укућана и своје заједнице и примио трећу бустер дозу вакцине против Ковида произвођача Синофарм. Такође, примио сам и вакцину против сезонског грипа „Торлакове“ производње. Вакцину против сезонског грипа грађани могу примити на свим вакциналним пунктовима у Мачванском округу – рекао је др Бранко Вујковић.

Како је нагласио директор Завода за јавно здравље, после више од деценије урушавања Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“,  добра вест за грађане Србије је да је држава покренула значајну производњу и да ће „Торлак“, поред тога што ће бити центар за Србију, бити центар и за овај део Европе. Институт „Торлак“ поново у великим количинама производи вакцину против сезонског грипа. Уз ово, производи и вакцину против Ковида 19, а до сада је произведено скоро два милиона доза.

Докторка Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ истакла је да се грађани могу вакцинисати у исто време и вакцином против Ковида 19 и против сезонског грипа. Осим на градском подручју, вакцине су дистрибуиране и на сеоско подручје, односно за подручја Мачве, Поцерине и Посавотамнаве. За вакцинацију против сезонског грипа, како је објаснила др Јасмина Станковић, грађани не морају да се пријављују, довољно је да се јаве у наведене амбуланте где ће након прегледа лекара добити вакцину.

– Имунизацију грађана против сезонског грипа спороводимо вакцинама произвођача „Торлак“ и произвођача „Санофи“. На подручју Шапца вакцине су доступне у Другој здравственој амбуланти, Четвртој здравственој, у амбуланти на Чавићу и у амбуланти на Летњиковцу. Осим у граду, вакцине смо дистрибуирали и у 16 сеоских амбуланти како бисмо испоштовали све епидемиолошке мере како не би било гужве и како би биле доступне и онима у удаљеним сеоским подручјима – рекла је др Јасмина Станковић.

На сеоском подручју вакцине су доступне у амбулантама у Волујцу, Варни, Јевремовцу, Добрићу, Прњавору, Липолисту, Змињаку, Рибарима, Слепчевићу, Дреновцу, Шеварицама, Мачванском Причиновићу, Табановићу, Јеленчи, Ориду и Мајуру. Како је др Јасмина Станковић истакла, приоритет имају лица која су у ризику, односно, труднице, запослени у здравственим установама, у установама социјалне заштите, хронични болесници, оболели од кардиоваскуларних болести, плућних болести првенствено астматичари, бубрежни болесници, неуролошка обољења, оболели од ХИВ-а, од малигних болести.