Дојење – благодет за бебу и мајку

Дојење – благодет за бебу и мајку

Мајчино млеко садржи све што беби треба у првих шест месеци живота, кажу стручњаци. Подаци иду у прилог тврдњи да дојење користи бебама, али и мајкама. Осим тога поспешује осећај блискости између новорођенчета и мајке и јача њено самоупоуздање. Све ово су разлози да у Светској недељи дојења разговарамо са др Мирјаном Станковић, педијатром у Служби дечје здравствене заштите Дома здравља Шабац.

Mama i beba - dojenje / Mother and child - breastfeeding

[licenca opis=“Дојење поспешује осећај блискости између мајке и бебе“ sajt=“flickr“ autor=“Raúl A.“ sajt_link=“www.flickr.com“ original_link=“http://www.flickr.com/photos/torrelodones/713652249/“ autor_link=“http://www.flickr.com/photos/torrelodones/“ licenca=“Attribution-NoDerivs 2.0″ licenca_link=“http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/deed.en“]

– Зашто је дојење важно и у ком узрасту бебе?

Дојење је идеалан начин храњења детета. јер мајчино млеко је дететова природна храна која садржи све потребне састојке у правим размерама у првим месецима живота. Дојење пре свега штити бебу од појаве пролива, упала и инфекција органа за дисање, упала средњег уха, шећерне болести. Дојене бебе мање обољевају од астме, алергије, екцема, инфекције мокраћних путева, имају мање стоматолошких проблема, бољи вид. Исто тако, срчана обољења се превенирају дојењем.

– Шта све мајчино млеко стимулише и чему користи код беба?

Мајчино млеко садржи све што беби треба у првих шест месеци живота – хранљиве материје, минерале, витамине, воду, антитела – буквално све! Мајчино млеко побољшава имунитет детета, смањује шансу за настајање каснијих болести у животу – алергије, астме, разних врста инфекција, дијабетеса… Деца која су сисала имају мањи ризик од развијања гојазности, али и мању потребу за протезама, јер им се вилица боље развија, па зуби касније боље расту.

– Зашто је дојење здраво и корисно и за мајку?

Дојење није благотоворно само беби. Непосредно после порођаја дојење помаже враћању материце на првобитну величину, а и постпартално крварење је мање. Жене које доје брзо се враћају на своју тежину, а неки резултати показују и да имају мањи ризик од каснијег развијања карцинома дојки и јајника.

– Шта је то колострум?

Колострум је бледо жућкасти исцедак из груди који се јавља првих дана после порођаја. Он представља идеалну храну за вашу бебу првих дана и разликује се од млека по томе што је врло густ и лепљив. То је нека врста концентрованог млека, беба га лако вари и не ствара грчеве. Састоји се од воде, протеина и минерала у размери неопходној за исхрану бебе. Најважнији састојак колострума су антитела која ће штитити бебу од инфекција. Колострум је и нека врста лаксатива, и помаже да се бебина црева очисте од меконијума, прве бебине столице. Након два до четири дана после порођаја, што зависи од тога да ли  је то прва или друга беба, као и од тога какав је  порођај био, креће «право» млеко. Док  иде само колострум, дојке нису нарочито велике нити напете, а кад  одједном «набујају», то је знак да престаје лучење колострума и да надолази млеко.

– Да ли је и дојење начин за остварење блискости мајке и детета у његовом најранијем узрасту?

Доказано је да је почетак дојења успешнији што се раније оствари, идеално одмах по рођењу. Тек рођена беба у стању је да сама допузи до дојке и крене да сиса! Прво млеко, колострум, „прва је вакцина“ коју беба прима, јер је препуно имуноглобулина и заштитних фактора. Контакт „кожа на кожу“ мајке и детета, пријатна атмосфера и стално присуство мајке, њеног мириса, осим што осигурава лакши и лепши почетак, олакшава новорођенчету да се боље адаптира на нагли прелаз из мајчиног стомака у нову, непознату средину. Мајке добијају много више самопоуздања и вере да могу да доје, и спречавају се многобројни проблеми с дојењем који могу да се јаве – маститис, неправилан положај на дојци, неефикасно сисање, недовољно млека…Мајка која је стално с дететом има бољи увид у његове потребе и осећа се компетентније и самопоузданије.

– Порука и савет за мајке и будуће мајке.

Док се припремате за родитељство, упамтите да само мајка свом детету може дати непроцењив дар  природне исхране, да му побољша здравље и развије јединствен контакт до кога долази само приликом дојења. Дојењем свом детету преносите топлину, осећај безбрижности и задовољства, заштиту и сигурност и на тај начин пружате свом детету најбољи могући старт у живот. Предности дојења над вештачком исхраном су бројне, разноврсне и убедљиве. Ове предности не утичу само на бебе, већ и на мајке, породице и цело друштво. Ако својој беби поклоните себе, будите сигурни да јој никада ништа лепше нећете поклонити.