Др Зорица Жегарац: За здравље зуба најважнија је правилна техника прања

Др Зорица Жегарац: За здравље зуба најважнија је правилна техника прања

„Здраве навике за здраве зубе“ овогодишњи је слоган Недеље здравља уста и зуба која се у Србији обележава од 1991. године. Болести уста и зуба могу довести до озбиљних последица по опште здравље и зато се потенцира на правилној оралној хигијени од најранијег узраста. Истраживањем које је у Србији спроведено током 2019. и 2020. године, показало се да у узрасту од 12 година, све здраве зубе има 36 одсто деце, а у узрасту од 15 година, свега 22 одсто.

Годину дана раније, у истраживању из 2018. године, уочено је да нешто више од две трећине ученика петих и седмих у основним, као и првих разреда средње школе, имају навику да свакодневно перу зубе чешће од једном дневно. Докторка Зорица Жегарац, специјалиста дечије и превентивне стоматологије, начелник Службе стоматологије у Дому здравља „Др Драга Љочић“ у Шапцу, истиче да је каријес и даље водећи проблем код деце.

– Када упоредим период од пре 20 година, по питању оралног здравља деце имамо позитивни помак. Ситуација се значајно побољшава из године у годину, али још увек нисмо ни близу земаља са вишим економским стандардом. Сећам се периода од пре две деценије када смо на систематским прегледима уочили да је ретко које дете имало четкицу за зубе. Сада млади родитељи имају већу свест о оралном здрављу, па децу доводе на редовне прегледе – наводи др Зорица Жегарац.

Адекватно одржавање хигијене подразумева редовно прање зуба ујутро и увече пред спавање, као и после сваког оброка. Саветују се и редовне посете стоматологу најмање једном у шест месеци. У случајевима када је потребно лечење зуба или уклањање каменца, одлазак код стоматолога може да буде и чешће. А предуслов здравља уста и зуба налази се у правилном прању, односно у исправној техници.

– Када учимо децу како правилно да перу зубе, кажемо им „киша пада, трава расте“. За настанак каријеса најодговорније је лоше одржавање хигијене, тако да је техника прања најважнија, а не паста за зубе или четкица. Људи често греше око количине пасте за зубе. За једно прање довољна је количина величине зрна грашка. Важно је користити и конац, јер он допире до места на које четкица не може – објашњава др Зорица Жегарац.

Често се говори о штетном утицају шећера и да слаткиши деци кваре зубе. С друге стране, мало се говори о шећеру из воћа, који такође може да направи проблем. Како др Жегарац истиче, и шећер из воћа може да оштети зубе, али деца не воле воће већ слаткише. Осим овога, не треба занемарити ни грицкалице, попут, примера ради смокија, а управо то школска деца у време одмора најрадије једу.

– Када говоримо о адекватној хигијени, то се првенствено односи на начин прања, одговарајућу пасту за зубе, као и конац. Дужина прања зуба треба да траје од три до пет минута. Важни су и редовни одласци на контролу код стоматолога, али и правилна избалансирана исхрана. Треба избегавати слаткише, посебно лепљиве као што су карамеле, гумене бомбоне, лизалице, потом напитке попут коле, као и рафинисане угљене хидрате – саветује др Жегарац.

Опрезно и са избељивањем зуба

Избељивање зуба веома је поуларно у данашње време. На тржишту у слободној продаји може да се нађе велики број препарата који могу да избеле зубе за неколико нијанси, па се многи одлучују да то ураде у кућним условима. Докторка Зорица Жегарац сматра да са добијањем лепог осмеха на овај начин треба бити опрезан .

– Сви избељивачи зуба, било да су за кућну употребу или се користе у стоматолошким ординацијама, садрже киселине које нагризају глеђ. тако оштећена зубна глеђ постаје пријемчивија за спољне утицаје, односно почиње више да тамни. Ово значи да се у том случају не смеју конзумирати намирнице које могу да обоје глеђ као што су вино, кафа, кола … – истиче др Жегарац.