Инфодемија- основни појмови и управљање

Инфодемија- основни појмови и управљање

У просторијама Завода за јавно здравље Шабац одржано је предавање „Инфодемија – основни појмови и управљање“. Инфодемију представља превелика количина информација, укључујући и делимично тачне и лажне информације које имају утицај на јавно здравље  и губитак поверења у здравствени систем.

Др сц.мед Стефан  Мандић Рајчевић , виши научни сарадник Института за социјалну медицину са Медицинског  факултета Универзитета Београд у и асистент др Александар Стевановић, сертификовани инструктор Светске здравствене организације у Србији,  одржали су Тренинг из области Инфодемије.

  • Превелика количина информациија утиче на људе који не могу донети одлуку у вези сопственог здравља, раде погрешне ствари које не помажу њиховом оздрављењу, одлажу адекватне терапије и крију то од лекара. Кроз овај тренинг покушавамо повезивање са заједницом, и боље разумевање потреба грађана, као  и однос поверења. -саопштио је др Сц.мед Стефан Мандић Рајчевић.

Тренинг је организован за здравствене раднике, представнике невладиних организације, удружења пацијената и академски сектор.

Мсц. др Бранко Вујковић,  директор Завода за јавно здравље у Шапцу, као организатор овог  предавања, истакако је важност информација  јер смо сведоци дигитализације која поред свих користи доноси и многе ризике као што је велика количина непроверених информација које долазе до грађана.

  • Правовременост подразумева да се информација појави пре него што се проблем догоди а адекватност одређене информације се односи на разумевање популационе групе, односно да информацију на прави начин разумеју и најмлађи и најстарији, образовани и необразовани. – саопштио је Мсц. Др Бранко Вујковић.

Тренингу је из Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац присутвовала директорка установе др Јасмина Станковић,  др Слађана Каурин Милетић, помоћник директора за квалитет и Драгана Николић Шобић, организатор промо активности.