Испостава Службе хитне медицинске помоћи у Прњавору показала пуну оправданост

Испостава Службе хитне медицинске помоћи у Прњавору показала пуну оправданост

У циљу побољшања квалитета здравствене заштите и њене доступности у свим деловима Градске управе Шапца, Дом здравља Шабац, у сарадњи са локалном самоуправом и Месном заједницом Прњавор у овом селу отворио је пункт Службе хитне медицинске помоћи у новембру 2011. године. Овај потез показао се потпуно оправданим, а за нешто више од две године рада стекли смо поверење мештана, одговарајући на прави начин на њихове потребе.

– Шеф испоставе наше Службе у Прњавору  је др Јасмина Иванић, специјалиста опште медицине. Врло је одговорна, савесна и стручна, а наша сарадња је одлична. Она је једини лекар који стално ради у Прњавору, а остали се мењају по распореду, долазе из Шапца на по месец дана – каже прим. др Мирослав Поповић, начелник Службе хитне медицинске помоћи нашег Дома здравља.

У испостави ради по један лекар у екипи, коју у току дана чине лекар, медицински техничар и возач.

– У случају одласка на терен, када је неопходно урадити хитан преглед у амбуланти прискачу нам у помоћ и лекари Службе за заштиту одраслог становништва који су у истој згради са нама. На сву срећу таквих ситуација је било јако мало. Ноћу се екипа појачава за једног техничара, који у случају да екипа оде на терен остаје сам, прима и тријажира позиве, а по потреби пружа основну прву помоћ док не дође екипа са терена – истиче прим. др Поповић.

Медицински техничари и возачи су већином становници Прњавора, а у случају годишњих одмора и празника екипу допуњавају медицински техничари и возачи из Шапца.

– У просеку за 24 сата у Прњавору се обаве два теренска и до десет амбулантних прегледа. У почетку је постојало неповерење мештана према оваквом начину рада, али се то убрзо променило, јер су корисници здравствених услуга увидели корист од овакве организације и отварања испоставе хитне помоћи у овом селу. Медицинска екипа им је 24 сата на располагању, особље је обучено за рад са савременим апаратима за вишу животну потпору у случајевима срчаног застоја и престанка дисања, као и за збрињавање трауме. Како је ово новина догађали су се и пропусти у раду, али реч је о појединачним грешкама које нису везане за рад службе у целини.

Сви подаци о броју интервенција и оних којима је неопходна медицинска помоћ, захваљујући пункту у Прњавору, пружена ефикасније и брже у потпуности показују оправданост оваквог начина рада и организације.

– Станице Службе хитне медицинске помоћи преко су потребне и било би идеално када би биле распоређене на 25-30 км на свим путним правцима у Србији, самим тим и у Мачванском округу. Запослени у овој служби раде стресан и одговоран посао, што се стимулише бенефицираним радним стажом и већим коефицијентима плаћања, а услови су исти као и у Шапцу, сем што даљина од града и Опште болнице, тачније лабораторије и РТГ дијагностике, неки пут стварају проблеме приликом дијагностике. Све проблеме настојимо да превазиђемо у раду и да то не остави последице на квалитет здравствене заштите коју пружамо нашим пацијентима – каже прим. др Мирослав Поповић, начелник Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац.