Исправност хране важна за здравље деце

Исправност хране важна за здравље деце

Пoводом Светског дана здравља, запослени у служби здравствене заштите деце Дома здравља Шабац у свакодневном раду кроз индивидуалне и групне здравствено васпитне активности едукују родитеље и децу да непрекидно воде рачуна о хигијени руку приликом припреме и конзумирања хране.

– Здравствена исправност намирница, као и термичка обрада, нарочито код намирница које су лако кварљиве или су могући преносиоци, на првом месту цревних заразних болести, салмонелосе и слично. Од рођења, ако мајка не доји дете, неопходно је да води рачуна о безбедном руковању прибором за исхрану новорођенчета и одојчета, као и о хигијени руку.

ZDRAVA HRANA Болести које се могу добити због неправилне припреме намирница, као и коришћењем намирница које су у нехигијенским условима гајене или чуване, код деце доводе до тежих поремећаја здравља, који се лече дуже, често у хоспиталним условима. Нарочито су осетљива новорођенчад, одојчад и мала деца, када веома брзо долази до већег степена дехидрације. Због тога је препорука да деца у том узрасту буду на природној исхрани, јер је и то једна врста превенције – каже др Биљана Вуковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце у нашој установи.