Измене у Правилнику о имунизацији

Измене у Правилнику о имунизацији

Правилник о изменама Правилника о имунизацији и начину заштите лековима објављен је у Службеном гласнику Републике Србије 15. новембра 2013. године и примењује се од 18.11. прошле године.

– Овај Правилник обухвата вакцинацију против обољења изазваних стрептококусом пнеумоније по клиничким индикацијама. Тиме су обухваћена сва деца која болују од хроничне кардиоваскуларне и плућне болести, шећерне болести, хроничних обољења јетре и бубрега, деца са аспленијама, после трансплантација ткива и органа, као и деца са малигним обољењима и другим урођеним имунодефицијенцијама. Значај ове вакцине је велики, јер је бактерија стрептококус пнеумоније узрок многих, у дечјем узрасту озбиљних болести, а нарочито је важна за децу са наведеним болестима. Служба дечије здравствене заштите Дома здравља Шабац добила је ову вакцину и користи је у пракси – каже др Биљана Вуковић, начелница Службе.

Које су још новине када је у питању имунизација деце?

– Правилником о изменама Правилника о имунизацији и начину заштите лековима који је објављен у Службеном гласнику од 30.12.2013., а ступио је на снагу 31.12.2013.године, помера се раније најављена примена комбинованом вакцином DTaP-IPV-Hib за примовакцинацију деце рођене од 01. маја 2014.године, као и код деце код које је вакцинација, из оправданих разлога, привремено одложена, а рођена су пре 1. маја 2014. године. То практично значи да је за почетак примене наведене вакцине означен 1. јул 2014. године. Значај наведене вакцине је велики, јер је она петовалентна и мртва, што практично значи да она у свом саставу има пет мртвих прозроковача болести. Даје мање нежељених поствакциналних догађаја и комфорна је јер се даје једним убодом – истиче др Вуковић.

Да ли Дом здравља Шабац има капацитет за примену свих законских измена?

– Дом здравља и Служба дечије здравствене заштите прати све новине у педијатрији и у потпуности поштује законску регулативу. Да подсетим, сви педијатри раде као изабрани лекари и својим пацијентима заказују превентивне прегледе и вакцинацију.