Јулске врелине – све више посла за Службу хитне медицинске помоћи

Јулске врелине – све више посла за Службу хитне медицинске помоћи

Екипе Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац током протеклог викенда имале су пуне руке посла – обављено је преко 250 прегледа у амбуланти, а више од 40 пута излазили смо на терен.

– Било је и десетак интервенција на јавним местима, због колапсних стања, најчешће. Током викенда збринули смо и 12 повређених, од којих једно теже, у пет саобраћајних незгода на нашим путевима. Било је и доста туча, па је чак десет особа повређено у овим обрачунима. Како бисмо избегли овакве ситуације, ЈАКО ЈЕ ВАЖНО, озбиљно схватити све наше савете. Дакле, без преке потребе не треба бити напољу у најтоплијем делу дана – од 10 до 17 часова, па и дуже…. Поновићу да је од изузетног значаја на овако високим температурама прилагодити одевање, исхрану, узимати што више течности, воћа, витамина…. Хронични болесници се морају придржавати терапије, а сви учесници у саобраћају бити додатно опрезни – каже др Петар Тадић из Службе хитне медицинске помоћи.

Како метеоролози за данас најављују рекордне температуре и најтоплији дан од почетка године, подсећамо, још једном, све своје суграђане да су сви савети лекара упућени са циљем очувања њиховог здравља, али и стварања могућности за ефикасно и благовремено деловање наших екипа, у нади да ће наши апели уродити плодом.