Ковид 19 код деце

Ковид 19 код деце

Клиничка слика Ковида 19 код деце углавном буде лакша. Уз адекватну терапију и мировање пролази за седам до десет дана. Симптоми код деце могу бити различити. Уз очекиване симптоме респираторне инфекције, често се дешава да деца буду асимптоматски носиоци вируса, што значи да они имају вирус, али нису испољили никакве знаке болести – објашњава др Биљана Раковић, педијатар Дома здравља “Др Драга Љочић”.

У емисији “Чувајмо здравље” приказаној на шабачкој ТВ Ас, др Биљана Раковић упозорила је да се код мањег броја деце могу развити и упале плућа, као и пост ковид компликације. Оно што посебно забрињава лекаре је да се не може предвидети како ће које дете реаговати на инфекцију, с обзиром на то да се бележе случајеви компликација, односно тежа клиничка слика код претходно здраве деце, без икаквих удружених болести.

– Под већим ризиком су свакако деца која су већ оболела од неких других хроничних болести као што је дијабетес, астма, деца која су оперисала неке срчане мане … Зато је важно вакцинисати децу. Уколико је обухват вакцинације и деце и одраслих већи, мања је могућност даљег преноса и кружења у популацији. Иако се тешке клиничке слике код деце ретко дешавају, ми никада не знамо ком детету ће то да се деси – истакла је др Раковић.

Најчешће питање са којим се срећу педијатри шабачког Дома здравља је да ли мајка сме да доји своју бебу уколико је позитивна? Докторка Биљана Раковић на то питање одлучно одговара “ДА”.

– Беба преко маминог млека добија, не само храну, већ и заштиту и имунитет. Зато је наш савет једногласан, да мајка свакако настави са подојем своје бебе – каже др Раковић.