Март – месец борбе против рака. Здрав живот и превентивни прегледи најважнији за очување здравља.

Март – месец борбе против рака. Здрав живот и превентивни прегледи најважнији за очување здравља.

Колоректални карцином спада међу најучесталије карциноме савременог човека. У свету се годишње региструје више од милион нових случајева оболелих од овог рака, а само у Европи сваке године од њега умре око 10.000 људи.

– Карцином дебелог црева је, у зависности од географског подручја, најчешће први на листи учесталости малигних тумора дигестивног тракта, а укупно трећи од свих малигнома, после карцинома плућа и дојке. И у нашој земљи инциденца тумора дебелог црева је висока и приближава се стопама инциденце колоректалног карцинома у Европи и свету. То јасно показује колико велики значај има рано откривање и лечење, као и примењивање мера за превенцију ове болести – каже др Мирослав Миљешић, специјалиста опште медицине Дома здравља Шабац, учесник Националног пројекта скрининга колоректалног карцинома.

Који су најчешћи симптоми ове болести?

– Тумор дебелог црева може дуго бити асимптоматски. Симптоми малигног тумора дебелог црева, пре свега зависе од локализације тумора, а могу се испољити као крварење у столици, нередовне столице, истањене столице (као оловка), синдром ретких столица, смењивање затвора и пролива, осећај недовољног пражњења, надутост трбуха и одсуство ветрова и столице. Некада први и једини симптом може да буде појава малаксалости и замора због слабокрвности, која је последица дуготрајног свакодневног, скривеног крварења, које не мења боју столице. Од лабораторијских анализа анемија може да буде једини начин испољавања, посебно тумора цекума. Седиментација еритроцита (СЕ) је често нормална, а повишена алкална фосфатаза указује на могуће метастазе у јетри. Због тога је врло значајно спроводити мере активног тражења пацијената са почетним стадијумима болести без симптома, што се спроводи методом скрининга, и то тестирањем на присуство невидљивог (окултног) крварења у столици.

Поменули сте пројекат скрининга карцинома колона. О каквом пројекту је реч?

– Пилот пројекат скрининга карцинома колона, који смо почели 05. септембра 2012.године, уз помоћ пројекта ДИЛС и пројекта за увођења Националног програма за увођење скрининга рака дојке, грлића материце и дебелог црева у Србији, завршен је почетком децембра 2012. године. У том периоду смо у амбулантама изабраних лекара Службе за здравствену заштиту одраслог становништва Дома здравља Шабац тестирали преко 1.100 пацијената, без симптома обољења дебелог црева. Наш Дом здравља је учествовао у пилот фази поменутог пројекта са још 45 домова здравља у Србији, па смо за то тестирање добили тестове, чија набавка је финансирана од стране Европске Уније. Могу рећи да је одзив пацијената на тестирање био задовољавајући, јер су од укупног броја понуђених пацијената свега 6,3% одбили да учествују у тестирању. Такође је био висок проценат пацијената, који су благовремено донели тестове на очитавање (93%) – нагласио је др Миљешић. – Обрада података још траје, а према прелиминарним подацима са краја новембра 2012. године, од 511 очитаних тестова било је 21 са позитивним налазом, од којих је 15 упућено на колоноскопски преглед у Општу болницу Шабац. До тог термина њих 8 је обавило колоноскопију и код два пацијента су дијагностиковани бенигни тумори, а није нађен ниједан карцином. Први, прелиминарни подаци на нивоу Србије приказују 43 откривених карцинома и 71 аденома. У току је прикупљање коначних резултата, јер један број пацијената упућених на колоноскопију чека на преглед и по 2 месеца.

Све указује на значај превенције овог обољења. Како га превенирати и на које лоше животне навике је потребно посебно обратити пажњу?

– У превенцији колоректалног карцинома има највећи значај начин исхране. Исхрана треба да буде богата природним биљним влакнима, што је неупоредиво боље од западњачке исхране, где су влакна придодата као суплемент. Препоручује се узимање најмање пет оброка дневно са доста свежег воћа (јужно воће, јабука, крушка, шљива) и поврћа. Најмање једном недељно треба узимати броколи и купус. Препоручује се смањено узимање црвеног меса, највише три пута недељно и уздржавање од уноса изнутрица и сухомеснатих производа, а треба често узимати рибу и живинско месо, као извор беланчевина животињског порекла. Примарна превенција је и да се одржава телесна маса током целог живота у распону БМИ (индекс телесне масе) од 18-25. Препоручује се умерено физичко вежбање најмање три пута недељно – савет је др Мирослава Миљешића.

Шта уколико је код пацијента већ дијагностикован бенигни тумор или су присутни симптоми који указују на могућност постојања обољења?

– Секундарна превенција карцинома дебелог црева, код пацијената са дијагностикованим бенигним туморима и израженим симптомима, представља полипектомија ( аненоидектомија). Полипектомија бенигних тумора дебелог црева смањује ризик за настанак карцинома дебелог црева за 76-90% од очекиваног. У сваком случају, рано откривање преканцерозних стања (аденоми, полипи и сл.) и канцерозних промена у почетној фази дају у високом проценту реалне шансе за успешно излечење код већине пацијената. Све речено нам даје додатни мотив за даље спровођење скрининга, тако да ћемо наставити тестирања столице на окултно крварење и у овој години.