Национални дан борбе против рака дојке први пут у Србији

Национални дан борбе против рака дојке први пут у Србији

Према статистичким подацима, рак дојке је најраспрострањеније малигно обољење код жена у Србији. Од рака дојке у нашој земљи сваке године оболи приближно 4.000 жена, а битку са овом болешћу изгуби око 1600 жена. Због свега овог, лекари, истичу важност превенције и уливају наду поруком да је рак дојке излечив у великом броју случајева уколико се открије на време.

Покретањем Националног програма скрининга у децембру 2012. године, Србија чини кораке у том правцу. На позив за скрининг карцинома дојке до средине фебруара одазвало се 1136 жена. Међу њима је 57 имало позитивне резултате.

Са циљем да укаже на значај превентивних прегледа од ове године обележава се Национални дан борбе против рака дојке. Датум 20. март је одабран као први дан пролећа, што симболизује буђење природе и стварање новог живота. Дом здравља Шабац даће свој допринос развоју свести о значају превенције и едукацији младих предавањем „Србија у борби против рака дојке“, које ће сутра у Економско-трговинској школи одржати др Весна Илић Букуровић.

Нови празник је уврштен у Календар јавног здравља на иницијативу компаније Авон и Фонда Б92, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Института за онкологију и радиологију Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.