О пројекту „Ми имамо слух за здраво тело и здрав дух“ у Шабачкој хроници

О пројекту „Ми имамо слух за здраво тело и здрав дух“ у Шабачкој хроници

Ефекти пројекта „Ми имамо слух за здраво тело и здрав дух“, важност здраве исхране и физичке активности у правилном расту и развоју деце неке су од теме о којима су, гостујући у емисији Шабачка хроника ТВ Шабац, говориле др Мирјана Станковић, педијатар у нашем Дому здравља, координаторка пројекта и др Мирјана Мозетић, физијатар у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“.

– Први део пројекта, који смо реализовали 2011. године, био је намењен школарцима, а овај, други, посвећујемо најмлађима – предшколцима, деци од 4 до 6 година. То је право време да подсетимо родитеље да треба да раде са децом, јер је у овом узрасту дечја пажња јако осетљива и краткотрајна, па је потребно да се у све ово укључе родитељи. Пројекат се реализује у сарадњи са ПУ „Наше дете“ из Шапца, у њиховим вртићима, у којима остварујемо одличну сарадњу са васпитачима, а осим тога врло смо задовољни и сарадњом са свим партнерима на пројекту, међу којима истичем волонтере Каритаса, који вежбају са најмлађима, по програму који раде наши физијатри – рекла је др Мирјана Станковић, педијатар у нашој Служби за здравствену заштиту деце.

На самом почетку пројекта педијатри и физијатри су прегледали децу, а прегледи ће бити обављени и на крају пројекта, како бисмо сагледали конкретне резултате.

– Прегледали смо око 220 деце и резултати су, генерално, доста бољи него код школараца. Деца имају далеко боље телесно држање него деца трећег и четвртог разреда, којима је био намењен први део пројекта, пре две године. Тек понеко дете је имало неки озбиљнији проблем, али углавном су то минимални или никакви поремећаји. Сада је прави тренутак да се делује на њих у смислу едукације и физичке активације, како би се спречила појава евентуалних проблема. Вежбе су прилагођене узрасту деце, трају од 30 до 45 минута и углавном се вежба у групама, што је и препорука у овом узрасту. Шетња и игра, дружење са децом јако су важни у најмлађем узрасту. Бар половина дечје активности дневно треба да се одвија кроз слободну игру – каже др Мирјана Мозетић, физијатар.

Наше активности део су ДИЛС пројекта Министарства здравља, па је оцена координатора веома важна.

– Др Владимир Пишчевић, из Министарства здравља, координатор на овом пројекту, током недавне посете, изразио је задовољство досадашњим током пројекта, па се надамо и његовом продужетку. Настојимо да у потпуности оправдамо поверење стечено првом фазом овог пројекта и да на прави начин допринесемо едукацији деце и родитеља, указујући на значај здраве исхране и здравог начина живота о чему смо говорили и на предавању намењеном родитељима које смо одржали у вртићу – истиче др Мирјана Станковић, педијатар.