Палијативно збрињавање у Србији – стање и перспектива

Палијативно збрињавање у Србији – стање и перспектива

Конференција под називом „Палијативно збрињавање у Србији – стање и перспектива“ одржана је у уторак, 10. маја 2022. године, у Београду. На конференцији је представљен концепт палијативног збрињавања, значају оваквог вида помоћи пацијентима и члановима њихових породица, а говорило се и о моделима палијативног збрињавања изван Србије.

Палијативно збрињавање подразумева подизање квалитета живота оболелог у терминалној фази болести, као и подизање квалитета живота чланова породице који брину о свом оболелом члану, како би им се омогућио достојанствен живот.

Искуства палијативног збрињавања у Шапцу представили су др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“, Јелена Милошевић, чланица Градског већа града Шапца задужена за социјалну заштиту, као и Мирољуб Николић из „Caritas“ Шабац. Докторка Јасмина Станковић са другим учесницима поделила је искуства недавно окончаног пројекта прекограничне сарадње између Србије и Хрватске под називом „Подржи живот“ и истакла је значај тимског рада који је остварен између установе на чијем је челу, локалне самоуправе и Caritas – а.

– На конференцији сва излагања била су од изузетне користи. Имали смо прилику да се упознамо са свим предностима и манама, а донети су и одређени закључци како би се палијативно збрињавање унапредило и омогућило у свим здравственим установама. Поред онколошких пацијената, важно је да буду укључени и сви остали пацијенти у терминалној фази болести. Један од предлога био је да се домовима здравља омогући да имају специјалисте палијативне медицине. У нашој земљи палијативно збрињавање је развијено, али сматрам да би требало да се појача и да се ради на чвршћој сарадњи између домова здравља, локалне самоуправе, да постоји интерсекторска сарадња, односно мултидисциплинарни приступ овоме. Да поред здравствених радника буду укључени и представници социјалне заштите, психијатри психолози, свештеници, волонтери …  – навела је др Јасмина Станковић.

У Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, палијативно збрињавање интегрисано је у Службу кућне неге, с обзиром на то да је наша установа имала едукацију и успешно имплементирала овај вид помоћи пацијентима. Услуге палијативног збрињавања тренутно користи 247 пацијената.